Rețetă tradițională – Zacuscă de vinete cu gogoșari (ardei) copți – O bunătate, o fac în fiecare an, este savuroasă…
Ingrediente necesare:
- 3 kg ceapă
- 6 lg vinete
- 3 kg gogoșari (sau ardei capia roșii, ardei gras roșu)
- 3 kg roșii (bine coapte)
- 2-3 morcovi
- 3-4 căței de usturoi
- 3-4 frunze de dafin
- 500 ml ulei
- Sare, piper, ardei iute
Mod de preparare:
- Coacem vinetele pe flacără mare, curățăm și lăsăm la scurs într-o sită, minim 3 ore.
- Spălăm și curățăm gogoșarii de semințe, tăiem fâșii și îi trecem prin robot. Curățăm și spălăm și ceapa și o trecem prin robot.
- Punem ceapa pe foc, împreună cu uleiul și călim. Amestecăm des după care adăugăm și morcovi tocat. Amestecăm continuu până lichidul scade după care adăugăm apă fierbinte, câte un pic, pentru a înăbuși legumele.
- După ce legumele se pătrund bine, adăugăm roșiile date prin mașina de suc. Amestecăm și fierbem până sosul scade. Amestecăm ocazional.
- Adăugăm vinetele tocate, dafinul, sarea (1 lingură), ardeiul iute și piperul.
- Lăsăm zacusca pe foc mic și amestecăm foarte des, până nu mai este lichid deasupra. Spre final adăugăm și usturoiul pisat.
- Lăsăm să se răcească până a doua zi. Transferăm zacusca în borcane curate și sterilizate pe care le punem la sterilizat, la bain-marie, pentru 1 oră (din momentul în care apa dă în clocot).
- Lăsăm borcanele în apa în care au fiert până a doua zi, după care le scoatem și le putem depozita în cămară.
Sfat: vinetele se coc pe flacără mare și se curăță imediat, cu mâinile înmuiate mereu în apă rece.
Savurați cu poftă! Poftă bună!