Ingrediente necesare:
- 450 g zahăr
- 500 g lapte praf alimentar, de vacă
- 60 g pudră de cacao neagră
- 150 ml apă
- 150 g unt cu minim 80% grăsime
- 1 plic zahăr vanilat
Mod de preparare:
Într-o cratiță, punem zahărul tos, cel vanilat și apa. Punem cratița pe foc și fierbem siropul la foc mic.
Sfat: cu cât siropul este mai legat, cu atât va fi ciocolata mai bună și mai densă.
Pentru a verifica dacă siropul este legat, luăm o picătură între degete: dacă atunci când despărțim degetele, se întinde un fir subțire, înseamnă că siropul este gata.
Dacă oprim fierberea la consistența ca pentru dulceață ( picăturile se leagă ca niște perle mici atunci când sunt picurate în apă rece ), atunci ciocolata va avea o consistență mai umedă. Este foarte important ca în timpul probei, să luăm vasul de pe foc pentru a evita caramelizarea.
Când siropul este gata, luăm vasul de pe foc și adăugăm în el untul.
Într-un bol mare cernem laptele praf și pudra de cacao. Amestecăm.
Când siropul cu unt s-a răcit atât cât să putem lucra cu el, îl turnăm peste amestecul din bol.
La început, amestecăm cu o lingură, după care frământăm.
Transferăm amestecul puțin călduț într-o tavă și nivelăm.
Lăsăm să se răcească într-un loc răcoros.
Notă: pentru această rețetă nu se potrivește laptele praf pentru bebeluși, ci lapte praf alimentar de exemplu Darling, Dr. Oetker, Raraul etc.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!