Rețetă asiatică de pateuri cu sos Bechamel – Samsa cu carne de vită

Samsa este un produs de patiserie umplut, de regulă, cu carne și cartofi, însă mix-ul ingredientelor poate varia după preferințe, de la tipul de carne utilizat, până la adăugarea de brânzeturi și alte tipuri de legume.

Datorită acestei rețete, acum puteți gusta o samsa tradițională în comfortul propriei case.

Până la urmă, ce poate fi mai gustos decât niște produse de patiserie umplute cu ingrediente simple, naturale și de cea mai bună calitate?

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 pahare făină de grâu
  • 1 linguriță de drojdie uscată
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 pahar de lapte
  • ulei de floarea-soarelui

Ingrediente pentru umplutură:

  • 600 g carne tocată de vită
  • 1 ceapă
  • 4 cartofi
  • un praf de sare
  • piper negru măcinat
  • 50 g unt
  • 300 ml sos Bechamel
  • o jumătate de legătură de mărar
  • 1 lingură amidon de porumb

Ingrediente sos Bechamel:

  • 500 g lapte
  • 50 g făină
  • 50 g unt
  • nucsoara
  • cimbru
  • sare
  • piper

Prepararea sosului Bechamel:

  • Într-o cratiță se topește untul, la foc mic.
  • Se adaugă făina și se amestecă continuu până ce se obține o pastă omogenă.
  • Se adaugă treptat laptele, fără a se înceta amestecarea.
  • După ce făina s-a încorporat în amestec și compoziția a devenit omogenă, se condimentează cu puțină nucșoară și puțin cimbru, sare și piper.
  • Se continuă fierberea sosului, la foc mic, până ce compoziția se va îngroșa. În tot acest timp se va amesteca continuu.
  • După ce sosul s-a îngroșat, se oprește focul și se lasă la răcit.

Prepararea aluatului:

  • Într-un bol adânc se cerne făina împreună cu praful de copt.
  • Se adaugă drojdia uscată, zahărul, sarea, laptele și patru linguri de ulei de floarea-soarelui și se frământă aluatul.
  • Aluatul obținut se acoperă cu un prosop sau folie alimentară și se lasă să se odihnească, la temperatura camerei, pentru o jumătate de oră.

Prepararea umpluturii:

  • Se curăță cartofii și se pun la fiert.
  • Cartofii fierți se pisează împreună cu 50 g unt, se adaugă mărarul tocat și se amestecă bine.
  • Ceapa se curăță, se mărunțește și se călește într-o tigaie cu puțin ulei.
  • După ce aceasta devine transparentă, se adaugă carnea tocată și se amestecă bine compoziția.
  • Se continuă gătirea până când carnea este gata, apoi se adaugă 300 ml de sos Bechamel, se condimentează cu sare și piper și se amestecă bine.

Asamblarea pateurilor:

  • Se transferă aluatul pe suprafața de lucru, pudrată în prealabil cu făină, și se împarte în 9 părți egale.
  • Se modelează fiecare bucată de aluat sub formă sferică, se acoperă cu un prosop curat și uscat și se lasă aproximativ 15 minute, la temperatura camerei, astfel încât aluatul să-și dubleze volumul.
  • După 15 minute, se ia fiecare sferă de aluat, se presară cu făină și amidon de porumb și se întinde, cu ajutorul sucitorului, într-o turtă subțire.
  • Cu ajutorul unei pensule de silicon se unge mijlocul turtei cu un pic de unt topit și se întoarce pe partea cealaltă.
  • În centrul turtei se pune o lingură de piure de cartofi cu mărar, iar deasupra se aranjează o lingură de umplutură de carne.
  • Se strâng marginile turtei împreună, rezultând o samsa sub formă de chiflă.
  • Se procedează similar cu celelalte 8 bucăți de aluat și umplutura pregătită.
  • Pateurile se aranjează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit la 190 grade Celsius.
  • Se țin la cuptor 30 – 40 minute, până când capătă o culoare maro-aurie apetisantă.

Se servesc calde sau reci și merg de minune cu sos de roșii condimentat cu usturoi și ierburi aromate.

Poftă bună!

Rețeta în imagini