Ingrediente necesare pentru blat:
- 5 ouă
- 1 cană făină
- 3 căni și un sfert zahăr
- 2 linguriță praf de copt
- 8 linguri ulei
- 8 linguri apă
- 2 linguri și jumătate pudră de cacao
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 L lapte
- 2 plicuri budincă de vanilie
- 3/ 4 cană zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri cu vârf făină
- Jumătate lingură pudră de cacao
- 250 g unt, la temperatura camerei
- 200 g ciocolată cu alune
Ingrediente necesare pentru frișcă:
- 3 linguri zahăr pudră
- 1 plic întăritor pentru frișcă
- 100 ml apă
- 300 ml frișcă cu minim 30% grăsime
Alte ingrediente necesare:
- Jumătate cană cafea, pentru însiropare
- Gem, la alegere
- Fistic, ciocolată cu alune pentru decor
Mod de preparare:
Pentru a măsura ingredientele, am folosit o cană de 250 ml.
Pentru blat, începem să mixăm spumă albușurile, adăugând treptat și zahărul și mixăm până obținem o spumă tare și lucioasă.
Mixând în continuare, încorporăm și gălbenușurile, pe rând.
Adăugăm și uleiul și apa, iar la final încorporăm și făina cernută amestecată cu praful de copt și cu pudra de cacao.
Tapetăm o tavă de 25*25 cm cu hârtie de copt și transferăm aluatul în ea. Uniformizăm și coacem blatul timp de 25 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După ce blatul se răcește, îl tăiem în două.
Pentru cremă, tocăm mărunt ciocolata cu alune și punem 800 ml de lapte și zahărul pe foc, într-o cratiță. Într-un bol mic, amestecăm 200 ml de lapte cu pudra de vanilie, cu făina și cu zahărul vanilat.
Când laptele ajunge la punctul de fierbere, turnăm compoziția cu pudra de budincă în cratiță și, amestecând continuu, așteptăm să se îngroașe.
Când crema s-a îngroșat, o luăm de pe foc și o lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Ca să nu facă scoarță, acoperim suprafața cremei cu folie alimentară.
După ce crema s-a răcit, încorporăm în ea, treptat, untul, după care și ciocolata și o jumătate de lingură de pudră de cacao.
Separat, mixăm smântâna lichidă, adăugând treptat și zahărul pudră și întăritorul.
Asamblare:
Însiropăm primul blat după care întindem uniform peste el un strat de gem, peste care întindem uniform crema.
Așezăm și al doilea blat pe care-l însiropăm și peste care întindem uniform frișca.
Decorăm cu fistic sau cu ciocolată și dăm prăjitura la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Sursă rețetă: przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-michalek-1