Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitură de casă cu foi fine și fragede (cu cremă delicioasă de lămâie) – Se prepară din 200g făină, 120g unt, 170g zahăr pudră, 1 gălbenuș și…

Ingrediente necesare pentru foi:

  • 200 g făină
  • 70 g zahăr pudră
  • 1 praf de sare
  • 120 g unt moale
  • 1 gălbenuș
  • Coaja rasă de la 1 lămâie

Ingrediente necesare pentru crema de lămâie:

  • 3 foi gelatină
  • 125 g mascarpone
  • 300 ml frișcă lichidă
  • 100 g zahăr pudră
  • Zeama de la 2 lămâi medii
  • 1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare:

Pentru foi, cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, un praf de sare și amestecăm. Adăugăm bucățelele de unt rece și amestecăm până obținem un aluat nisipos. Adăugăm și gălbenușul, coaja de lămâie și omogenizăm, frământând până obținem un aluat omogen.

Împachetăm aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, pregătim crema. punem gelatina în apă rece. Separat, punem mascarpone într-un bol. Adăugăm frișca lichidă rece și mixăm până obținem o spumă nu foarte tare. Adăugăm acum și zahărul pudră, mixând până obținem o spumă tare și lucioasă.

Încălzim zeama de lămâie într-un vas. Stoarcem bine foile de gelatină și le punem în vasul cu zeama de lămâie. Amestecăm bine, până la omogenizare. Adăugăm și esența de vanilie, amestecăm și lăsăm compoziția să se răcorească un pic. Ulterior, turnăm încet compoziția în frișca bătută și omogenizăm cu mare grijă.

Ne întoarcem la aluat: folosim o tavă marginile detașabile, de 20*30 cm. împărțim aluatul în două părți. Pregătim o bucată de hârtie de copt de mărimea tăvii. O presărăm cu un pic de făină și întindem pe ea prima foaie. Transferăm foaia, cu tot cu hârtie, în tavă.

Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade și coacem foaia timp de 10-12 minute. procedăm la fel și cu aluatul rămas și coacem și a doua foaie. Le lăsăm să se răcească.

Cu mare grijă, îndepărtăm hârtiile de copt de pe foi. Punem prima foaie în tavă și întindem peste ea crema de lămâie. Uniformizăm și acoperim stratul de cremă cu a doua foaie. Apăsăm un pic foaia în cremă.

Dăm la frigider pentru 2-3 ore, după care îndepărtăm inelul tăvii și decorăm prăjitura cu zahăr pudră.

Savurați cu poftă! Poftă bună!