Ingrediente:
- 4 ouă
- 200 g nucă
- 12 linguri de zahăr + 4 linguri pt caramelizat nucile
- 150 g unt (minim 80% grăsime)
- 4 plicuri zahăr vanilat
- jumătate de lămâie
- 100 ml lapte
Mod de preparare:
Cum se prepară blatul?
Pentru început, curățăm și mărunțim bine 125 g nucă.
Mixăm 4 albușuri cu un praf de sare, până se întăresc un pic.
Mixând în continuare, adăugăm treptat 8 linguri de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat și zeama de la lămâie. După ce obținem o compoziție lucioasă ca pentru bezea, adăugăm treptat nuca, amestecând ușor, cu o paletă…
Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (20×30 cm) și coacem timp de 30-60 minute, la 170-180 grade Celsius.
Blatul este gata atunci când se întărește și capătă o culoare maronie la suprafață.
Cum se prepară nucile caramelizate?
Caramelizăm 4 linguri de zahăr și adăugăm nuca rămasă (mărunțită în prealabil).
Scoatem totul pe hârtie de copt și lăsăm deoparte, la răcit…
Cum se prepară crema?
Mixăm bine gălbenușurile cu 4 linguri de zahăr, până se albesc și până se topește zahărul. Adăugăm apoi, treptat, laptele rece. Punem totul la foc mic, amestecând continuu, până se întârește un pic compoziția, iar spuma formată este tot mai puțină…
Dacă nu avem un vas cu fund gros la îndemână, mai bine fierbem crema pe baie de aburi (bain-marie). În acest fel, nu riscăm să se formeze cocoloașe sau să se taie…
În continuare, mixăm untul cu zahărul vanilat, până devine cremos… Adăugăm apoi câte o lingură (nu mai mult, riscăm să se taie) din compoziția cu gălbenușuri. Untul trebuie să fie la temperatura camerei, la fel și compoziția de gălbenușuri.
Cum se asamblează prăjitura?
După ce s-a răcit complet blatul, îl tăiem în 3 părți egale, pe orizontală. Asamblăm alternând câte un blat și câte un strat de cremă… Ultimul strat va fi de cremă, peste care adăugam nucile caramelizate… Dăm prăjitura la frigider pentru cel puțin 2 ore.
Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul Retete a la Miki.