O prăjitură pe care o recomand și pentru mesele festive, este o prăjitură lejeră… Prăjitura perfectă pentru zilele călduroase sau oricând doriți ceva dulce și bun…
Ingrediente pentru blat:
- 4 ouă
- 4 linguri de zahăr
- 4 linguri de făină
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat
- un praf de sare
Ingrediente pentru cremă:
- 350 ml frișcă lichidă îndulcită
- 300 ml iaurt
- 1 plic gelatină
- 1 plic zahăr vanilat
- 5 linguri cu vârf de zahăr (sau cât vă place de dulce)
Alte ingrediente:
- 500 g fructe de pădure
- 2 linguri de zahăr pudră
- 100 ml lichior de cireșe sau vișine
- 2 plicuri tort gelee
- 4 linguri de zahăr
Mod de preparare:
Cum se prepară blatul?
Separăm albușurile de gălbenușuri.
Măxim albușurile cu 2 linguri de zahăr, până se întâresc.
Mixăm gălbenușurile cu 2 linguri de zahăr, zahărul vanilat, uleiul, sarea și praful de copt, până obținem o compoziție alb-gălbuie, pe care o turnăm peste albușuri…
Folosind o lingură, incorporăm treptat făina, amestecând ușor, de jos în sus…
Compoziția obtinută o punem în forma de tort, în care am pus hârtie de copt și pe care am uns-o cu ulei. Punem forma în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, timp de 30-35 minute. La final, scoatem blatul din formă și îl punem pe un grătar, să se răcească…
Într-un vas, punem fructele (eu am avut fructe congelate), zahărul pudră, lichiorul și punem în cuptorul cu microunde 1 minut, sau până se topește zahărul, fără să se înmoaie prea tare fructele… Le lăsăm apoi să se scurgă…
Cum se prepară crema?
Punem gelatina într-o cană, împreună cu 50-75 ml apă, și o lăsăm timp de 10 minute, să se hidrateze… O punem apoi în cuptorul cu microunde timp de 15 secunde sau o topim pe baie de aburi (bain-marie). Atenție, gelatina nu trebuie să fiarbă!
Într-un vas, mixăm cu atenție frișca, să nu se taie, iar în alt vas mixăm iaurtul cu zahărul și gelatina topită.
Amestecul de iaurt îl incorporăm treptat în vasul cu frișcă, mixând la viteză mică…
Când este gata, o lăsăm la rece până se răcește blatul. Dacă blatul este făcut din timp, putem folosi crema imediat.
Măsurăm siropul lăsat de fructe și completăm cu lichior, apă, suc etc., până obținem 500 ml lichid.
Într-un vas, punem tort gelee împreună cu zahărul, apoi turnăm câte puțin din cei 500 ml lichid, până îi terminăm…
Punem totul într-un vas și fierbem aproximativ 1 minut.
Cum se asamblează?
Tăiem partea de sus a blatului pentru a-l nivela, apoi tăiem blatul în două. Așezăm pe un platou prima parte din blat, adăugăm 3/4 din cremă, a doua parte din blat și restul de cremă. Deasupra aranjăm fructele, iar peste fructe turnăm din mijloc tort gelee.
Ținem prăjitura la rece cel puțin 1 oră, sau până se încheagă tort gelee (gelatina).
Alte sfaturi:
– tort gelee merge pus și cald, dar nu fierbinte
– puteti înlocui fructele de pădure cu căpșuni, vișine sau orice alte fructe doriți
Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul Retete a la Miki.