Rețetă pas cu pas, în video – Prăjitură de casă cu nucă, cremă caramel și ciocolată – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare:
- 100 g nucă măcinată
- 100 g zahăr
- 100 g făină
- 8 albușuri
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1/4 linguriță sare
- Coaja rasă de la o jumătate de portocală și de la o jumătate de lămâie
- Opțional: 1 plic gelatină înmuiată într-un pic de apă călduță (dacă doriți crema să fie mai tare)
Ingrediente necesare pentru crema caramel:
- 100 g zahăr
- 100 g făină
- 5 gălbenușuri
- 500 ml lapte rece
- 50 ml apă (pentru siropul de zahăr caramelizat)
- 30 g amidon
Ingrediente necesare pentru frișcă:
- 250 g smântână fermentată (sau lichidă)
- 100 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat (sau esență de vanilie)
Ingrediente necesare pentru glazura de ciocolată:
- 150 g ciocolată neagră
- 75-80 ml lapte
Mod de preparare:
- Începem prin a mărunți nuca. Peste nuca adăugăm făina și amestecăm.
- Punem într-un bol mare albușurile, sarea și mixăm spumă tare, încorporând treptat și zahărul.
- Încorporăm treptat amestecul de făină și nucă, coaja rasă de citrice după care transferăm compoziția într-o tavă (18×28 cm) tapetată cu hârtie de copt.
- Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute.
- Pentru crema caramel, punem într-o oală zahărul, apa și lăsăm zahărul să se topească pe foc minim.
- Când zahărul începe să se caramelieze, luăm oala de pe foc și turnăm treptat laptele, amestecând continuu.
- Încorporăm făina în ploaie, amestecând continuu. Încorporăm și amidonul.
- Batem gălbenușurile și turnăm un pic din laptele din oală peste ele. Omogenizăm și mai turnăm puțin, după care turnăm totul înapoi în oală.
- Punem oala pe foc minim și amestecăm continuu până crema se va lega (5-7 minute).
- Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o dăm la rece 2 ore.
- După coacere, transferăm blatul pe un tocător, îl lăsăm să se răcească 10-15 minute, după care în tăiem în două: vezi video.
- Pentru frișcă, mixăm smântâna spumă, încorporând treptat și zahărul tos și cel vanilat.
- Ne întoarcem la cremă: o mixăm ca să o omogenizăm după care încorporăm frișca pregătită.
- Asamblare: blat, crema, blat.
- Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolata pe baie de aburi, împreună cu laptele. Amestecăm până la omogenizare după care turnăm deasupra prăjiturii.
- Presărăm nucă mărunțită deasupra și dăm prăjitura la frigider peste noapte.
Savurați cu poftă! Poftă bună!