Rețetă rapidă și aromată – Prăjitură cu cafea, cremă de vanilie, spumă de albușuri și glazură de ciocolată

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 6 gălbenușuri
  • 250 g zahăr tos
  • 3 linguri apă
  • 1 cană ulei
  • 100 g făină
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri pudră de cacao
  • 6 albușuri
  • 500 ml cafea

Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:

  • 2 linguri făină
  • 200 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 4 linguri zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 250 g unt

Ingrediente necesare pentru spuma de albușuri:

  • 4 albușuri
  • 250 g zahăr tos
  • Jumătate cană apă

Ingrediente necesare pentru glazură:

  • 100 g ciocolată
  • Jumătate cană ulei

Mod de preparare:

Pentru blat, mixăm spumă gălbenușurile împreună cu zahărul. Adăugăm apa, uleiul, făina amestecată cu praful de copt și pudra de cacao.

La final, folosim o spatulă și încorporăm și albușurile bătute spumă tare.

Tapetăm o tavă cu hârtie de copt și transferăm compoziția în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem blatul timp de 20-25 de minute.

După coacere, lăsăm blatul să se răcească după care îl tăiem în două, după cum se vede în imagine.

Scoatem un blat din tavă. Înțepăm celălalt blat, cel din tavă, cu o scobitoare, din loc în loc. stropim cu cafeaua și punem deoparte.

Pentru crema de vanilie, amestecăm făina cu 200 ml de lapte, încorporăm și gălbenușurile, 4 linguri de zahăr și zahărul vanilat.

Fierbem până se îngroașă după care lăsăm să se răcească un pic și adăugăm untul moale. Amestecăm bine, până la omogenizare.

Pentru spuma de albușuri, amestecăm apa cu zahărul. Punem pe foc și fierbem până zahărul se topește complet. Luăm siropul de pe foc, lăsăm să se răcorească un pic.

Mixăm albușurile spumă tare după care turnăm treptat siropul fierbinte, mixând continuu.

Întindem crema de vanilie peste blatul neînsiropat. Așezăm blatul însiropat peste cremă și întindem peste el spuma de albușuri.

Decorăm cu glazură de ciocolată și dăm prăjitura la frigider până glazura se întărește.

Savurați cu poftă! Poftă bună!