Ingrediente necesare pentru aluat:
- 250 g făină de grâu
- 4 ouă
- 200 g zahăr
- 50 ml ulei
- 100 ml apă călduță
- 3 linguri pudră de cacao
- 1 plic praf de copt
Ingrediente necesare pentru stratul cu nucă:
- 200 g nucă măcinată
- 100 ml lapte fierbinte
- 4 linguri zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru crema de cacao:
- 200 g zahăr
- 4 ouă
- 3 linguri pudră de cacao
- 250 g unt
- 1 esență de vanilie
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 1 linguriță ulei
- 100 g ciocolată de menaj
- Câteva linguri de gem – opțional
Mod de preparare:
Pentru aluat, separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile spumă tare cu jumătate din cantitatea totală de zahăr. Într-un alt bol, mixăm gălbenușurile cu cantitatea rămasă de zahăr după care adăugăm apa și uleiul și mixăm în continuare.
Încorporăm și făina amestecată cu pudra de cacao și cu praful de copt, folosind o spatulă. La final, tot cu spatula, încorporăm și spuma de albușuri.
Transferăm compoziția astfel obținută într-o tavă de 34*25 cm tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute, aproximativ.
Între timp, pregătim și stratul cu nucă. Într-un bol, amestecăm nuca măcinată cu zahărul, după care adăugăm și laptele cald.
Pentru crema de cacao, mixăm într-un vas ouăle împreună cu zahărul. Adăugăm vanilia, untul și pudra de cacao și punem vasul pe baie de aburi.
Amestecăm continuu cu un tel până crema se îngroașă, cam 30 de minute.
Peste blatul rece întindem un strat de gem la alegere, peste care întindem uniform crema de nucă.
Peste crema de nucă întindem uniform și crema de cacao.
Pentru glazură, topim ciocolata la baie de aburi, adăugând și uleiul. Amestecăm până la omogenizare.
Întindem glazura astfel obținută peste prăjitură și o dăm la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!