Ingrediente necesare pentru foi:
- 10 linguri zahăr
- 10 linguri lapte
- 10 linguri ulei
- 1 lingură amoniac, stins în oțet
- 1 praf de sare
- 2 ouă
- Făină cât cuprinde
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 L lapte
- 8 linguri făină
- 6 linguri zahăr
- Zeama și coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 esență de vanilie sau de rom, după gust
- 200 g unt
Mod de preparare:
Pentru foi, dizolvăm zahărul în lapte după care adăugăm pe rând ouăle, sarea, amoniacul, uleiul și mixăm foarte bine. Presărăm făină în ploaie și frământăm cu mâna până obținem un aluat suficient de tare încât să putem întindem din el 3-4 foi.
Împărțim deci aluatul în 3 sau 4, depinde de mărimea tăvii, și coacem foile pe dosul tăvii presărate cu făină, timp de 15 minute fiecare.
Pentru cremă, amestecăm făina cu 10 linguri de lapte rece și cu zahărul. Punem la fiert laptele rămas, împreună cu coaja de lămâie iar când dă în clocot, adăugăm compoziția de făină, amestecând continuu cu un tel. Când începe să fiarbă, mai lăsăm pe foc până compoziția se îngroașă, după care lăsăm la răcit.
În crema caldă adăugăm cubulețele de unt, zeama de lămâie, vanilia și mixăm timp de 2-3 minute, până la omogenizare și până obținem o cremă fină.
Umplem foile cu cremă, după care dăm prăjitura la rece până a doua zi.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!