Pâine pufoasă de casă, fără frământare – Pâine caldă, abia scoasă din cuptor

Ce poate fi mai bun decât painea caldă, abia scoasă din cuptor? Mie îmi place la nebunie pâinea caldă, iar de mirosul care învăluie casa atunci când o coacem, nici nu mai vorbesc… 🙂

Ingrediente necesare

  • 550 g faină
  • 350 ml apă
  • 2 linguri de ulei
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 gălbenuș de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns deasupra)

Mod de preparare:

Într-un vas, punem făina, sarea și amestecăm.

Într-un vas separat, punem apa călduță, drojdia, zahărul și amestecăm bine, până se dizolvă drojdia.

Punem apoi amestecul în vasul cu făină. Adăugăm uleiul și omogenizăm cu o lingură. Nu amestecăm foarte mult, doar până obținem un aluat lipicios… Acoperim și îl lăsăm la crescut, până se dublează în volum.

După ce și-a dublat volumul, punem aluatul în forma de cozonac sau în orice altă formă. Folosiți o lingură. Forma trebuie să fie unsă cu ulei în prealabil.

Mai lăsăm la dospit aprox. 30 minute… După acest timp, punem tava în cuptorul preîncâlzit la 180 grade Celsius, timp de 45 minute.

Cu 10 minute înainte de a fi gata, o tapetăm cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.

La final, scoatem pâinea din tavă și o punem pe un grătar, pentru a se răci…

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!

Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul Retete a la Miki