Rețetă cu imagini – Turte gustoase (coapte în tigaie) – Turte pufoase și moi – Se prepară din 500g făină, 160 ml lapte, 10g drojdie instant, 160 ml apă și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 500 g făină
- 160 ml lapte cald
- 160 ml apă caldă
- 10 g drojdie instant
- 1 lingură zahăr
- 8 g sare
- 3 linguri ulei de măsline
Ingrediente necesare pentru topping (opțional):
- 20 g unt topit sau ulei de măsline
- Fulgi de ardei
- Pătrunjel verde
Mod de preparare:
Turnăm laptele cald într-un bol. Adăugăm și apa caldă, drojdia, zahărul și amestecăm până la omogenizare. Adăugăm și făina cernută, sarea și amestecăm cu o spatulă.
Când aluatul începe să se omogenizeze, adăugăm uleiul și îl frământăm până obținem un aluat omogen și neted. Transferăm aluatul într-un bol curat, ungem suprafața lui cu un pic de ulei de măsline și acoperim bolul cu folie alimentară. Lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, până își dublează volumul.
După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru și îl împărțim în 6 părți egale din care formăm 6 bile. Acoperim bilele de aluat cu folie alimentară ca să nu se usuce. Luăm prima bilă, presărăm un pic de făină deasupra și întindem în formă rotundă (diametru de 18 cm și grosime de 5 mm).
Transferăm turta într-o tigaie încinsă, la foc mediu. Când începe să apară bule pe suprafața turei, o întoarcem. Când partea de jos începe să se rumenească ușor, o întoarcem din nou și o prăjim pe foc mic. Din acest moment turta va începe să se umfle.
Transferăm turtele din tigaie pe o farfurie, una peste cealaltă și le acoperim cu un prosop curat de bucătărie. La final, le ungem cu unt sau ulei de măsline și presărăm deasupra ardeiul și pătrunjelul tocat mărunt.
Turtele se pot servi ca atare sau se pot umple cu carne, legume etc.
Savurați cu poftă! Poftă bună!