Ingrediente necesare pentru blat:
- 500 ml apă
- 400 g făină
- 100 g zahăr
- 40 g pudră de cacao
- 10 g praf de copt
- 1 linguriță esență de rom
- 150 ml ulei
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 100 g griș
- 500 ml apă
- 100 g zahăr tos, vanilat
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 200 ml apă
- 80 g zahăr
- 1 fiolă esență de vanilie
Ingrediente necesare pentru decor:
- 50 g fulgi de cocos
- 50 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Blat: turnăm apa într-un bol adânc, adăugăm uleiul, esența de rom și amestecăm bine. Adăugăm și zahărul și amestecăm cu un tel, până se dizolvă de tot.
Încorporăm apoi și făina amestecată cu pudra de cacao și cu praful de copt. Ungem cu ulei și tapetăm cu hârtie de copt o tavă dreptunghiulară de 28 cm și preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Dăm tava la cuptor pentru 35 de minute, după care răsturnăm blatul și îl lăsăm să se răcească. Tăiem blatul rece în două foi egale.
Sirop: amestecăm apa, zahărul și esența de rom, până zahărul se topește de tot.
Crema: punem apa și zahărul într-o oală, amestecăm până zahărul se topește de tot, apoi lăsăm apa să fiarbă. Când fierbe, adăugăm în ploaie grișul, amestecând continuu cu un tel până se îngroașă.
Luăm oala de pe foc și lăsăm crema să se răcească.
Asamblare: punem prima foaie pe un platou, o însiropăm cu jumătate din cantitatea de sirop, întindem uniform crema de griș peste ea. Așezăm și a doua foaie peste cremă, apoi o însiropăm cu cantitatea rămasă de sirop.
Pudrăm prăjitura cu zahăr pudră și cu fulgi de cocos, după care lăsăm prăjitura la rece pentru 1 oră.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!