Rețetă pas cu pas, cu imagini – Melcișori cu mere și sos de vanilie – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 150 ml lapte călduț
- 1 lingură drojdie uscată (aprox. 5g) + 1 lingură zahăr
- 2 linguri zahăr (40 g)
- 280 g făină
- jumătate linguriță sare
- 50 g unt topit
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 120 g unt (temp. camerei)
- 15 linguri zahăr alb (180 g)
- 2 linguri scorțișoară
Ingrediente necesare pentru sosul de vanilie:
- 4 gălbenușuri
- 120 g zahăr (60 g + 60 g)
- 2 linguri esență vanilie (20 g)
- 150 ml lapte cald
- 100 ml smântână pentru frișcă caldă
Ingrediente necesare pentru mere caramelizate:
- 7 mere micuțe (sau 4 mai mari)
- 2 linguri unt
- 2 linguri zahăr brun
- 1 linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
Pentru aluat: Amestecă laptele cald, drojdia și 1 lingură de zahăr. Lasă deoparte 10 minute, până se activează drojdia. După 10 min, adaugă untul topit și gălbenușul, amestecă.
Separat, amestecă într-un bol mare făina, 2 linguri zahăr și sarea. Adaugă compoziția lichidă și frământă până obții un aluat mai dens și nelipicios (15-20 min la mână).
Adaugă și untul topit și frământă până obții un aluat elastic și nelipicios. Acoperă aluatul cu folie alimentară și lasă la dospit 2h la temp. camerei până-și dublează cantitatea (sau îl poți lăsa la frigider peste noapte).
Pentru umplutură: Amestecă toate ingredientele.
Pentru sosul de vanilie: Mixează gălbenușurile și 60 g zahăr, până obții o compoziție cremoasă deschisă la culoare. Adaugă vanilia și restul de 60 g de zahăr și mixează.
Adaugă laptele cald și smântâna caldă peste gălbenușuri treptat, în timp ce mixezi. Într-o tigaie, la foc mic, adaugă această compoziție și amestecă până se îngroașă (nu ar trebui să se îngroașe foarte tare, pentru că tot va fi lichid la final, ideea e să nu fie lichid ca apa; o să dureze ceva). Strecoară sosul și lasă la răcit.
Pentru merele caramelizate: Taie merele bucăți mici. Într-o tigaie încinsă, la foc mic, topește untul.
Adaugă merele tăiate bucăți mici, zahărul și scorțișoara. Amestecă și lasă la foc mic 2-3 min.
Continuare Aluat: După 2h, pune aluatul pe blatul înfăinat și întinde cu sucitorul o foaie dreptunghiulară.
Presară umplutura pe toată suprafața foii. Rulează aluatul și taie-l în 10-12 bucăți egale.
Așază rulourile în tava unsă cu unt. Lasă la crescut în tavă încă 30 minute, după care lasă la copt la cuptorul preîncălzit la 180°C/ treapta 3, timp de 30-35 min, până se rumenesc, sau până trece testul scobitorii.
După coacere, lasă melcișorii să se răcorească 10m min, după care adaugă sosul de vanilie deasupra și câteva mere caramelizate.
Savurați cu poftă! Poftă bună!