Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Langoși cu aluat pe bază de cartofi – Se prepară din 250g cartofi, 500g făină, 1 gălbenuș, 200 ml lapte și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 250 g cartofi curățați
- 200 ml lapte
- 1 linguriță zahăr
- 15 g drojdie proaspăt sau 7 g drojdie instant
- 1 gălbenuș
- 500 g făină
- 1 linguriță sare
- Ulei pentru prăjit
Ingrediente necesare pentru mujdei:
- 2 căței usturoi
- 50 ml ulei
Alte ingrediente necesare:
- 400 ml smântână
- 300 g cașcaval ras
Mod de preparare:
Tăiem cartofii în cubulețe și fierbem în apă cu sare până se înmoaie. Ulterior, scurgem apa și pasăm cartofii fierbinți. Lăsăm să se răcească.
Peste cartofi punem laptele, zahărul, drojdia și amestecăm până la omogenizare. Încorporăm și gălbenușul iar la final încorporăm făina cernută și sarea, frământând un aluat omogen și neted.
Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 2 ore. Între timp, amestecăm usturoiul zdrobit cu uleiul și punem la frigider.
După dospire, împărțim aluatul în 8 părți egale din care formăm 8 bile. Încălzim uleiul într-o tigaie mare. Modelăm primul langoș, întinzând aluatul cu mâna. Prăjim în uleiul încins până se rumenește pe ambele părți. Îl scoatem pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie.
Servim cu mujdeiul, smântâna și cașcavalul ras.
Savurați cu poftă! Poftă bună!