Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Gogoși de casă pufoase și delicioase – Gogoși rotunde și împletite, tare bune, tare aromate…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 200 ml lapte cald
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 2 linguri rase zahăr
- Jumătate linguriță sare
- 400 g făină, aproximativ
- 1 ou
- 40 g unt
Alte ingrediente necesare:
- Zahăr tos amestecat cu scorțișoară sau cu zahăr vanilat, pentru topping
- Ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Pentru aluat, turnăm laptele cald într-un bol adânc, adăugăm drojdia și zahărul și amestecăm bine, până la omogenizare. Adăugăm și făina cernută, oul, untul moale și sarea. Frământăm până obținem un aluat omogen, nelipicios și moale.
Modelăm aluatul astfel obținut într-o bilă și îl punem într-un bol curat. Acoperim bolul cu folie alimentată și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 45 de minute.
După dospire, împărțim aluatul în 12 bucăți egale pe care le modelăm în biluțe. Acoperim biluțele cu un prosop curat de bucătărie ca să nu se usuce. Luăm prima biluță, întindem în formă rotundă după care rulăm. Întindem ruloul într-un bastonaș subțire și lung și îl îndoim așa cum se vede în imaginea de mai jos.
Rulăm bucățile libere în jurul inelului și lipim bine capetele ca să nu se desfacă în timpul coacerii.
Procedăm la fel și cu biluțele rămase după care acoperim gogoșile cu un prosop curat de bucătărie și le lăsăm deoparte, timp de 20 de minute.
Prăjim gogoșile în baie de ulei încins, pe foc mediu, până se rumenesc frumos pe ambele părți. Le transferăm pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie, ca să îndepărtăm uleiul în exces.
Dăm gogoșile fierbinți prin amestecul de zahăr tos și zahăr vanilat (sau zahăr tos și scorțișoară).
Savurați cu poftă! Poftă bună!