Gogoși de casă pufoase și delicioase – Gata în 35-40 minute, pur și simplu savuroase

Timp de preparare: 35-40 minute

Nr. de porții: 35 bucăți

Ingrediente

  • 500 gr făină
  • 250 ml lapte călduț
  • 100 gr zahar
  • 50 gr unt
  • 2 buc gălbenușuri
  • 7 gr drojdie uscată
  • după necesitate coaja rasă de la o lămâie
  • după necesitate puțină sare

Preparare

Pentru început vreau să precizez ca eu am făcut o porție și jumătate. Cernem făina într-un bol. Laptele, untul și zahărul se pun într-o crăticioară și punem la foc mediu. Amestecăm până zahărul se dizolvă și untul se topește.

Peste făină punem drojdia uscată, coaja de lămâie și amestecăm puțin după care punem laptele călduț, iar spre final punem sarea amestecata cu galbenusurile.

Frământăm bine aluatul. Trebuie să devine foarte elastic și să se desprindă de pe pereții vasului. Se pune la dospit într-un loc călduț timp de 60 minute sau până își dublează volumul.

Pe blatul de lucru se pune puțin ulei, se toarnă aluatul. Se întinde cu sucitorul, de un deget grosime. Se decupează cu un pahar sau forma specială. Diametru cam 6cm.

Pentru celălalte gogoși, asemănătoare cu Donuts, care a fost dorința fiicei mele am folosit ceea ce se vede în poza de mai jos. Am decupat cu paharul prima dată.

Se mai lasă gogoșile cam 20 minute pe blatul de lucru. Între timp, se ia o oală, punem ulei la încins. Gogoșile se prăjesc în ulei încins dar focul trebuie să fie dat la mic.

Se scot pe o farfurie pe care am pus șervet de hârtie. Se pudrează cu zahăr pudră.

Iar fiica mea a dorit cu zahăr tos. Fiecare cu ceea ce a vrut.

Sunt foarte pufoase și aromate. Vă spun ca s-au mâncat ca pâinea caldă.

Rețeta aparține d-nei. Daniela Maria Todea și a fost preluată cu acord expres