Rețeta de găluște cu prune este cunoscută și ca gomboți cu prune și este un desert ușor de făcut. Aluatul este pe bază de cartofi și ca umplutură putem folosi nu doar prune, ci și căpșuni, vișine, nectarine sau alte fructe proaspete sau congelate.
Ingredientul secret pentru a face găluște delicioase și pufoase este grișul.
Ingrediente necesare:
- 700 g cartofi albi
- 2 ouă
- 150 g făină
- 50 g griș
- Un praf de sare
- 70-75 g zahăr
- 40 g unt
- 180 g pesmet
- 6 prune + 2-3 linguri zahăr
Mod de preparare:
Spălăm cartofii, apoi îi fierbem în coajă. Spălăm și prunele sub jet de apă rece, le tăiem în două și presărăm pe ele 2-3 linguri de zahăr.
Topim 40 de grame de unt, adăugăm și pesmetul și amestecăm continuu până se rumenește bine. La final, punem și 75 g de zahăr și amestecăm, după care lăsăm să se răcească.
Curățăm cartofii de coajă și îi pasăm sau îi dăm pe răzătoarea mică. Lăsăm pasta astfel obținută să se răcească pentru 5 minute. După cele 5 minute, adăugăm peste cartofi sarea, ouăle, făina, grișul și amestecăm foarte bine, până la omogenizare.
Vom obține o compoziție nelipicioasă.
Punem apă la fiert într-o oală încăpătoare. Când apa începe să clocotească, adăugăm 1 lingură de ulei.
Cu mâna ușor umedă, rupem o cantitate mică din aluat, aplatizăm și punem în centru o jumătate de prună. Închidem și formăm gălușca.
Punem 3 sau 4 găluște în apă și le fierbem până se ridică la suprafață. Cu o spumieră, le transferăm în tigaia cu pesmet și le rotim pe toate părțile.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!