Eclere cu ciocolată și frișcă – Rețetă explicată pas cu pas, în imagini – Nimic nu se compară cu gustul “de casă”

Așa cum v-am obșinuit, majoritatea rețetelor mele sunt în cantități mici… nici eclerele nu fac excepție 🙂

Rețeta este pentru 6 eclere mari sau 12-15 eclere mici, depinde cum le face fiecare… Dacă doriți să faceți mai multe, nu trebuie decât să dublați cantitățile de ingrediente…

Ingrediente necesare

Ingrediente pentru coji:

  • 2 ouă
  • 125 ml apă
  • 75 g făină
  • 50 g ulei
  • 1 lingură de zahăr
  • un praf de sare

Ingrediente pentru cremă:

  • 1 ou
  • 50 g unt
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 lingură cu vârf de făină
  • 2 lingurițe cu vârf de cacao
  • 50 g ciocolată
  • 150 ml lapte
  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente pentru glazură:

  • 50 g ciocolată
  • 1 lingură margarină

Opțional, mai avem nevoie de 200 g frișcă lichidă.

Mod de preparare:

Cum se prepară cojile?

Într-un vas, punem pe foc apa, împreună cu uleiul, zahărul și sarea. Când începe să clocotească și zahărul este topit, luăm vasul de pe foc și adăugăm făina, toată în același timp… Amestecăm bine, până la omogenizare, până obținem o compoziție consistentă.

Așteptăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei și adăugăm primul ou. Amestecăm bine cu telul (sau cu mixerul), apoi adăugăm și al doilea ou. Amestecăm bine… Compoziția rezultată trebuie să fie fermă, să nu curgă…

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, formăm cojile. Folosim un posh, o cupă de înghețată sau o lingură.

Punem tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, timp de 40-45 minute, sau până se rumenesc frumos deasupra…

NU deschidem cuptorul și NU le scoatem până nu sunt rumenite deasupra. Riscăm să se lase, să nu rămână tari…

La final, le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se răcească.

Cum se prepară crema?

Punem pe foc laptele și zahărul.

Într-un vas separat, adăugăm făina cu sarea.

Când zahărul este topit și laptele a început să fiarbă, turnăm tot laptele, puțin câte puțin, în vasul cu făină. Amestecăm constant, apoi turnăm totul înapoi și punem iar pe foc, amestecând continuu…

După ce compoziția a prins consistență, adăugăm oul, cacao, ciocolata și amestecăm în continuare. Amestecăm bine, până se topește toată ciocolata și până obținem o compoziție omogenă… Lăsăm la răcit până ajunge la temperatura camerei.

După ce s-a răcit suficient, adăugăm untul, puțin câte puțin, mixat spumă în prealabil. Adăugăm și esența de rom.

Dacă doriți să faceți cremă de vanilie, pregătiți crema în aceeași manieră, dar nu adăugați ciocolata și cacao. În locul esenței de rom, adăugați esență de vanilie.

Cum se prepară glazura?

Punem un vas cu apă pe foc. Când începe să clocotească, punem în acest vas un alt vas termorezistent. În vasul termorezistent, adăugăm ciocolata și margarina, lăsăm pe foc 1-2 minute, până încep să se topească ingredientele, dar nu de tot… Oprim focul și amestecăm constant, până se topește toată ciocolata și margarina.

Tăiem partea de sus a cojilor și le punem pe rând în glazură, apoi pe un grătar, pentru a se întări glazura…

Între timp, în coaja rămasă, punem un strat de cremă, apoi un strat de frișcă mixat bine în prealabil. Deasupra punem coaja cu glazură.

Să le savurați cu drag! Poftă bună!

Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul Retete a la Miki.