Ingrediente necesare:
- 1 kg căpșuni – cântărite curățate
- Zeama de la o jumătate de lămâie
- 700 ml apă rece
- 2,250 kg zahăr
Mod de preparare:
Spălăm bine căpșunile, îndepărtăm codițele și le așezăm într-un bol curat. Zdrobim cu un mixer vertical și le transformăm într-o pastă.
Transferăm piureul într-un bol mare, de plastic, adăugăm apa și zeama de lămâie și amestecăm. Acoperim bolul cu un tifon curat și lăsăm în bucătărie timp de 24 de ore. Nu punem bolul la frigider.
A doua zi, amestecăm bine și strecurăm printr-o sită fină, apăsând ușor ca să treacă pulpa. După filtrare, cântărim lichidul obținut: o sa obținem cam 1,5 kg.
La fiecare kg de sirop filtrat adăugăm 1,5 kg de zahăr și amestecăm până se dizolvă. Filtrăm din nou, prin tifon dublu de data aceasta, așezat într-o strecurătoare. Vom obține un sirop aromat, vâscos și gros.
Spălăm foarte bine sticlele și le sterilizăm la cuptor: le punem în cuptorul rece, pe o tavă. Setăm temperatura la 150 de grade Celsius și le mai lăsăm 2 minute din momentul în care stropii de apă încet să sfârâie.
Lăsăm să se răcească complet, după care le umplem cu sirop.
Notă: sticlele se leagă cu tifon și rezistă timp de 2-3 ani.
Cantitatea de zahăr nu este mare, fiind sirop și nu suc: înainte de consum, se diluează cu apă.
Să-l savurați cu poftă!