Ardei dulci în ulei, pentru iarnă – Se prepară din 5 kg ardei grași, 1 lingură zahăr, 2 linuri sare neiodată și…
Ingrediente necesare:
- 5 kg ardei grași, roșii
- 2-4 legături țelină verde
- De la 10 căței până la 300 g usturoi – după gust
- 300-500 ml oțet de struguri – după gust
- 600 ml-1L ulei – după gust
- Piper negru boabe
- 2 linguri sare neiodată
- 1 lingură zahăr
- 3-4 foi dafin
- 1,2 L apă
Mod de preparare:
Spălăm foarte bine ardeii, îi curățăm de codițe, nervuri și semințe și îi tăiem în fâșii groase și lungi. Spălăm și uscăm țelina verde și o tăiem cu cuțitul dar nu o mărunțim excesiv. Curățăm și usturoiul. Turnăm apa într-o cratiță mare și adăugăm țelina verde, sarea neiodată, oțetul, uleiul, usturoiul, dafinul, zahărul și boabele de piper. Punem cratița pe foc și aducem marinada până la punctul de fierbere. Adăugăm ardeii în ea, în mai multe tranșe, și îi fierbem sub capac, pe foc mediu, până încep să se înmoaie.
Transferăm ardeii semipreparați în borcanele sterilizate. Umplem borcanele aproximativ până la 3/ 4, după care turnăm și marinada fierbinte în ele, umplându-le complet. Le acoperim cu capace sterilizate pe care nu le înfiletăm complet.
Transferăm borcanele într-o oală mare la baza căreia am pus prosoape curate. Turnăm apă în oală, cât să ajungă până la 3/ 4 din înălțimea borcanelor. Punem pe foc: după ce apa din oală dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 40 de minute, pe foc mic.
Ulterior, scoatem borcanele din apă, le închidem ermetic și le întoarcem cu susul în jos pe. Le lăsăm să se răcească complet. Ulterior, le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!