Cozonac unguresc cu mac sau nucă – Rețetă rapidă și delicioasă, fără dospire – Frământăm, întindem și coacem

Ingrediente necesare:

Măsură: un pahar de 200 ml

Ingrediente pentru 3 cozonaci

  • 2 ouă
  • 1 pahar smântână (200 ml)
  • 1 pahar untură (200 ml)
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 30 g drojdie proaspătă
  • 500-600 g făină

Deasupra: 1 ou

Pentru umplutura de mac (3 cozonaci):

  • 500 g mac
  • 400 g zahăr
  • lapte
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Pentru umplutura de nucă (3 cozonaci):

  • 500 g nuci
  • 400 g zahăr
  • lapte
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Adăugăm în umplutură, funcție de preferințe:

  • coajă de lămâie
  • stafide
  • fructe uscate
  • gem

Mod de preparare:

Începem cu umpluturile:

Amestecăm macul (sau nucile) cu zahărul, zahărul vanilat și un pic de lapte. Adăugăm, după gust, coajă de lămâie sau stafide etc.

Putem pregăti și cu mac și cu nucă – În acest caz, reducem cantitatea de umplutură, în funcție de numărul cozonacilor cu mac / nucă…

Aluat:

Amestecăm smântâna cu untura, ouăle, zahărul și sarea. Adăugăm drojdia și frământăm bine, adăugând treptat făina, până obținem un aluat mai moale… Împărțim în 3 și întindem în formă dreptunghiulară.

Întindem umplutura, împăturim un pic marginile și rulăm. Ungem cu ou și înțepăm cozonacii, din loc în loc, cu o furculiță.

Coacem imediat, la 180 grade Celsius, până se rumenesc frumos…

Savurați cu drag! Poftă bună!