Ingrediente necesare pentru 2 borcane de câte 720 ml:
- 1 frunză de dafin
- 20 căței de usturoi
- 20 g piper boabe
- 20 g boabe de muștar
- 20 g zahăr
- 25 g sare neiodată
- 100 ml oțet 9%
- 500 ml apă
- 800 g ciuperci proaspete
Mod de preparare:
- Clătim ciupercile sub jet de apă rece și le lăsăm la scurs.
- Punem la fiert o oală mare cu apă. Când apa dă clocotește, adăugăm ciupercile și, din momentul în care ciupercile încep să fiarbă în masă, le opărim timp de 3 minute, după care lăsăm la scurs.
- Pentru marinadă, punem la fiert apa cu zahărul, sarea, boabele de muștar și de piper și frunza de dafin.
- Lăsăm marinada să clocotească timp de 5 minute iar spre final adăugăm și oțetul, amestecăm și mai fierbem încă 2 minute.
- Umplem borcanele sterilizate cu ciuperile opărite, printre care punem și căței de usturoi (curățați, lăsați întregi). Transferăm borcanele umplute pe o tavă metalică.
- Completăm borcanele cu marinada fierbinte, după care le închidem imediat cu capace sterilizate.
- Învelim borcanele cu prosoape groase și le lăsăm să se răcească lent și complet, până a doua zi, când le putem depozita în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!