Ingrediente necesare:
- 900 g făină
- 500 ml lapte
- 2 ouă
- 100 g unt topit
- 200 g zahăr
- 25 g drojdie proaspătă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coaja rasă de lămâie și portocală
- 1 praf de sare
- Ulei pentru prăjit
- Zahăr pudră
Mod de preparare:
Punem laptele și zahărul într-o cratiță. Punem cratița pe foc până zahărul se topește de tot, fără însă a fierbe amestecul.
Peste drojdie, adăugăm cam 100 ml din laptele călduț din cratiță și 2 sau 3 linguri de făină. Amestecăm și lăsăm deoparte pentru 10 minute să se activeze drojdia.
Cernem făina într-un bol mare și facem o adâncitură în mijloc unde punem ouăle bătute, sarea și vanilia și cojile de citrice.
Adăugăm și amestecul de drojdie activată și, treptat, restul de lapte, în timp ce frământăm aluatul.
Spre final, adăugăm și untul topit și continuăm să frământăm până obținem un aluat moale și elastic.
Notă: dacă aluatul se lipește de mâini, mai adăugăm un pic de făină.
Punem aluatul într-un bol uns cu un pic de ulei. Acoperim și lăsăm la loc cald până își dublează volumul inițial.
Când aluatul a crescut, îl transferăm pe suprafața de lucru și-l întindem la o grosime de 1 cm. Pudrăm cu făină gura unei căni și decupăm gogoșile. Din marginile rămase întindem o nouă foaie și procedăm la fel.
Acoperim gogoșile cu un prosop curat de bucătărie și le lăsăm așa pentru 30 de minute.
Punem uleiul la încins, într-o tigaie adâncă și mare. Verificăm dacă uleiul este suficient de încins: presărăm un pic de făină în el, iar dacă făina sfârâie, înseamnă că uleiul este suficient de încins.
Prăjim gogoșile pe ambele părți, la foc mediu, după care le scoatem pe șervețele absorbante.
La final, le pudrăm generos cu zahăr pudră.
Notă: pentru gogoși pufoase de post, înlocuim laptele cu apă.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!