Ingrediente necesare:
- 1 căpățână usturoi
- 2 L apă
- 2 linguri (cu vârf) sare pentru murături
- 3 kg castraveți
- 3-4 tije de mărar uscat
Mod de preparare:
- Spălăm bine castraveții cu apă rece și îi punem la scurs într-o strecurătoare. Curățăm usturoiul și tăiem în felii. Dacă castraveții sunt mici, îi lăsăm întregi; dacă sunt mai mari, îi despicăm (nu până la capăt) și îi tăiem și din capătul cu codița.
- Împărțim tijele de mărar în trei: o parte o vom pune la fundul borcanului, o parte la mijloc și o parte deasupra castraveților.
- Spălăm bine și clătim un borcan de 5 L. Așezăm pe fundul lui o parte din tijele de mărar, după care așezăm cât de bine putem castraveții. Printre castraveți punem și feliile de usturoi.
- Punem apa și sarea într-o oală și punem pe foc. Fierbem saramura până sarea se dizolvă complet după care o lăsăm să se răcorească timp de 5 minute.
- Punem borcanul umplut pe o tavă metalică și o completăm cu saramura fierbinte. Așezăm o farfurie mică deasupra borcanului și îl lăsăm la soare.
- Dacă prindem temperaturi mari, de peste 30 de grade C, castraveții se vor mura în doar 4 zile.
- Dacă serile sunt mai răcoroase, aducem borcanul în bucătărie în fiecare seară și îl punem înapoi la soare dimineața. După ce se murează, depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!