Castraveți gustoși și crocanți, după o rețetă verificată – Castraveți marinați pentru iarnă
Ingrediente necesare pentru 6 borcane de 1 L:
- 3 L apă
- 180 g zahăr
- 60 g sare
- Castraveți
- Frunze de hrean
- 140 ml oțet 9%
- Flori de mărar
- Frunze de coacăz – opțional
- 1 morcov
- 1 ceapă
- Foi dafin
- Căței usturoi
- Boabe de piper negru
Mod de preparare:
Spălăm bine castraveții și îi lăsăm la înmuiat, în apă rece, timp de 2-3 ore.
Turnăm apă într-o cratiță. Adăugăm zahăr, sare și amestecăm. Aducem lichidul până la punctul de fierbere după care adăugăm și oțetul. Amestecăm și luăm de pe foc.
La baza fiecărui borcan punem: flori de mărar, frunze de hrean și de coacăz, rondele de morcovi și de ceapă, usturoi, sare, boabe de piper și foi de dafin.
Tăiem capetele castraveților după care îi așezăm în borcane, cât de compact putem.
Repartizăm și marinada în borcane după care le acoperim cu capace și le punem într-o cratiță tapetată cu un prosop de bucătărie.
Turnăm apă rece în cratiță, punem pe foc și după ce apa începe să fiarbă, mai lăsăm pe foc timp de 5 minute.
Scoatem borcanele din cratiță, le închidem etanș, le întoarcem cu susul în jos și le lăsăm să se răcească. Nu le acoperim cu nimic.
Se pot păstra atât în pivniță, cât și în debara.
Savurați cu poftă! Poftă bună!