Baigli cu nucă, după rețeta clasică, tradițională – Un cozonac deosebit, unic, cu umplutură bogată în nucă

Baigli cu nucă – cozonac unguresc, cu umplutură bogată de nucă

Există multe rețete de baigli, însă pe noi ne-a convins aceasta:

Ingrediente necesare pentru 6 cozonaci:

  • 900 g făină
  • 250 g margarină
  • 125 g untură
  • 100 g zahăr pudră
  • 25 g drojdie (nu trebuie activată)
  • 1 linguriță sare
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 100 ml cremă pentru gătit
  • 200 ml apă rece

Pentru umplutura de nucă (sau de mac):

  • 850 g miez de nucă (sau mac)
  • 500 g zahăr
  • 150 g pesmet
  • coajă de lămâie (după gust)
  • cuișoare
  • scorțișoară
  • 500 ml apă fierbinte

Mod de preparare:

Frământăm bine ingredientele pentru aluat, dar nu dospim!

Lăsăm să se odihnească un pic, apoi împărțim în 6 bucăți de aproximativ 300g.

Întindem și punem umplutura. Avem grija ca greutatea umpluturii să fie egală cu greutatea aluatului – pentru a nu se crăpa cozonacii…

Umplutură (cu nucă sau mac): 850 g nucă / mac, 500 g zahăr, 150 g pesmet, coajă de lămâie, cuișoare și scorțișoară după gust, jumătate de litru de apă fierbinte. Amestecăm apa fierbinte cu zahărul, apoi turnăm peste celelalte ingrediente. Lăsăm umplutura să se răcească!

După ce umplem cozonacii, rulăm și ungem: mai întâi cu gălbenuș, apoi cu albuș…

Înțepăm cozonacii din loc în loc (cu o furculiță) și lăsăm la loc răcoros peste noapte.

A doua zi (în dimineața următoare) coacem la 180 grade Celsius, timp de 25-30 minute.

Să îi savurați cu poftă! Poftă bună!