Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Blat de tort înalt și pufos – Se prepară din 20g unt, 4 ouă, 130g făină, 30 ml lapte, 110g zahăr pudră și…

Ingrediente necesare:

  • 20 g unt
  • 30 ml lapte (2 linguri)
  • 4 ouă mărime L (240 g)
  • 1 praf de sare
  • 20 g zahăr vanilat
  • 110 g zahăr pudră
  • 130 g făină

Mod de preparare:

Setăm cuptorul la 160 de grade și tapetăm o tavă de 20 cm cu hârtie de copt. Punem untul și laptele într-un vas și încălzim.

Punem albușurile într-un bol, adăugăm sarea, zahărul vanilat și jumătate din zahărul pudră și mixăm spumă. Treptat încorporăm și zahărul pudră rămas, mixând continuu la viteză mare până obținem o spumă tare și lucioasă.

Adăugăm gălbenușurile și mixăm pentru încă 2-3 minute. Adăugăm și făina cernută, în mai multe tranșe, amestecând ușor cu spatula după fiecare tranșă.

Transferăm o porție mică din acest aluat într-un alt bol. Adăugăm untul fierbinte amestecat cu lapte și omogenizăm. Turnăm totul înapoi în aluat și amestecăm ușor până la omogenizare.

Transferăm în tava pregătită după care lovim tava de masă de câteva ori pentru a elimina bulele de aer. Cu un băț de frigărui, trecem prin aluat făcând mișcări circulare: în acest fel vom elimina și micile bule de aer și blatul nu se va umfla inestetic.

Dăm tava la cuptor pentru 35 de minute. În timpul coacerii nu deschidem ușa cuptorului. După coacere, întredeschidem ușa cuptorului și lăsăm blatul înăuntru pentru încă 5 minute. Ulterior, scoatem tava și o lovim de masă din nou, de 3 ori. Punem un grătar deasupra blatului și îl răsturnăm pe acesta.

Lăsăm blatul să se răcească după care îl scoatem din tavă și îndepărtăm hârtia de copt.

Savurați cu poftă! Poftă bună!