Un adevărat răsfăț – Desert cu ciocolată și vișine
Ingrediente necesare pentru crema cu ciocolată și frișcă:
- 500 ml frișcă lichidă
- 100 g baton de cereale cu ciocolată
- 100 g ciocolată neagră cu 55-60% cacao
Ingrediente necesare pentru stratul cu vișine:
- 350 g vișine congelate, fără sâmburi
- 50 g zahăr
- 1 linguriță amidon de porumb
- Lichior de vișine – opțional
Ingrediente necesare pentru blat (pentru o tavă de tort de 20 cm):
- 4 ouă
- 120 g zahăr
- 1 lingură zahăr vanilat
- 40 g făină de migdale sau migdale măcinate
- 25 g pudră de cacao
- 70 g făină
- 20 g ulei sau unt topit
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 180 g ciocolată neagră cu 55-60% cacao
- 150 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Pentru crema cu ciocolată, încălzim frișca lichidă. Punem în frișcă batonul și amestecăm până ciocolata se topește. Când compoziția este aproape de punctul de fierbere, luăm de pe foc și adăugăm ciocolata neagră. Amestecăm până la omogenizare.
În timp ce compoziția se răcește, începem să o mixăm la viteză mică, până obținem o consistență moale, cremoasă.
Lăsăm să se răcească și o dăm la frigider peste noapte. A doua zi, mixăm spumă, la viteză mică.
Pentru stratul cu vișine, punem vișinele într-o cratiță. Adăugăm zahărul și 1 lingură de apă.
Punem la fiert.
Amestecăm amidonul cu un pic de apă și adăugăm în cratiță. Amestecăm. Lăsăm să dea în clocot, fierbem timp de 1-2 minute până se îngroașă. Luăm de pe foc, lăsăm compoziția să se răcească după care încorporăm lichiorul și dăm la frigider.
Setăm cuptorul la 170 de grade și tapetăm tava cu hârtie de copt.
Pentru blat, amestecăm făina cu pudra de cacao. Mixăm albușurile spumă tare, încorporând treptat și zahărul.
Separat, mixăm spumă gălbenușurile împreună cu zahărul vanilat, după care luăm o spatulă și încorporăm spuma de albușuri, cu mare grijă. Încorporăm și făina de migdale și făina în 2-3 tranșe, iar la final încorporăm și uleiul. Transferăm compoziția în tava pregătită și coacem timp de 20 de minute.
După 20 de minute, setăm cuptorul la 150 de grade și mai coacem timp de 10-15 minute sau până blatul trece testul cu scobitoarea. Lăsăm blatul să se răcească un pic, după care trecem cu un cuțit ascuțit în jurul marginilor și scoatem blatul din tavă. După ce se răcește, tăiem blatul în 3.
Pentru glazură, încălzim frișca lichidă, adăugăm bucățelele de ciocolată și amestecăm până la omogenizare.
Asamblare: blat însiropat cu siropul de la vișine, un sfert din cremă, jumătate din compoziția cu vișine. Blat însiropat, jumătate din crema rămasă, compoziția rămasă de vișine, blat.
Întindem crema rămasă pe toată suprafața tortului și dăm tortul la frigider peste noapte. A doua zi, turnăm glazura și dăm la rece până se întărește.
Savurați cu poftă! Poftă bună!