1.Zacuscă de dovlecei
Ingrediente necesare:
- 1 kg dovlecei
- 2 ardei grași
- 2 cepe
- 300 g morcovi
- 800g – 1 kg roșii
- 3 căței usturoi
- 2 lingurițe sare
- 1 lingură zahăr
- 2-3 linguri ulei de măsline
Mod de preparare:
Începem prin a curăța legumele de coajă și le tăiem în bucăți mari.
Punem ardeiul, dovleceii, morcovul, usturoiul, roșiile și ceapa în forma de copt.
Adăugăm și uleiul de măsline și dăm forma la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru 60-90 de minute.
Ulterior, pasăm legumele coapte cu un blender vertical pentru a obține o pastă omogenă.
Potrivim pasta de sare și de zahăr și amestecăm.
2.Blinii de dovlecel
Ingrediente necesare:
- 2 dovlecei
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 3 fire pătrunjel
- 2 ouă
- 150 g făină
- 1 praf ienibahar măcinat
- 1 linguriță sare
Mod de preparare:
Curățăm dovleceii de coajă și îi dăm prin răzătoarea mică.
Sărăm și lăsăm deoparte timp de un sfert de oră.
Ulterior, îi scurgem de zeamă.
Tăiem în bucăți usturoiul, ceapa și morcovul, după care le mărunțim cu robotul de bucătărie, adăugând și pătrunjelul.
Amestecăm legumele cu dovleceii, cu ouăle și cu un pic de sare.
Adăugăm și făina și amestecăm până la omogenizare.
Într-o tigaie, punem uleiul la încins.
Formăm bliniile și le prăjim pe foc mediu până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Le servim cu ketchup, smântână sau sosul preferat.
3.Lasagna de dovlecei
Ingrediente necesare:
- 150 g carne tocată
- 300 g dovlecei
- 50 g cașcaval
- 1 ou
- 1 roșie
- 1 ceapă
- 3 căței usturoi
- 2 linguri pesmet
- Pătrunjel, mărar
- Sare și condimente după gust
Mod de preparare:
Curățăm dovleceii de coajă și tăiem în lame de grosime medie.
Ungem cu ulei o tigaie anti aderentă și prăjim dovleceii la foc mediu, până se rumenesc frumos pe ambele părți, fără capac.
Tăiem roșiile în cuburi medii și ceapa în jumătăți de rondele.
Trecem ceapa prin pesmet după care o rumenim pe tigaia cu ulei.
Adăugăm și roșiile și înăbușim timp de câteva minute legumele, fără capac.
Adăugăm carnea tocată și o prăjim timp de câteva minute, adăugând și condimentele.
Transferăm tocătura astfel obținută într-un vas și o lăsăm să se răcorească, după care adăugăm și oul și amestecăm până la omogenizare.
Într-o formă de copt, așezăm un strat uniform de carne tocată, peste care așezăm un strat de cașcaval ras, unul de verdeață mărunțită, unul de rondele de usturoi apoi un strat de dovlecei.
Repetăm straturile, iar la final ultimul strat de dovlecel îl presărăm cu cașcaval și verdeață.
Dăm forma la cuptorul preîncălzit la 220 de grade celsius pentru 45 de minute.
4.Budincă de dovlecei
Ingrediente necesare:
- 2 dovlecei
- 1 ceapă
- 4 cartofi
- 50 g cașcaval
- 150 g brânză telemea
- 4 ouă
- 1 pahar lapte
- Sare și condimente, după gust
Mod de preparare:
Curățăm dovleceii de coajă, îi tăiem lamele, după care cuburi mari.
Curățăm și cartofii și îi tăiem în cuburi medii.
Ceapa curățată o tăiem în bucăți mici.
Asezonăm legumele cu sare și cu condimentele preferate, amestecăm bine și le transferăm în forma de copt.
Peste legume, adăugăm cuburile de brânză.
Într-un bol, batem ouăle împreună cu boia iute, sare și alte condimente până obținem o spumă ușoară.
Turnăm și laptele și mai amestecăm un pic cu un tel.
Turnăm compoziția de ouă și lapte peste legumele din forma de copt, după care presărăm și cașcavalul ras peste.
Dăm forma la cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius, pentru 25-40 de minute.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!