Ingrediente necesare pentru maia:
- 8 g drojdie uscată
- 90 ml apă
- 1 linguriță zahăr
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 600 g făină
- 2 lingurițe zahăr
- 200 g unt rece
- 1 ou
- 1 linguriță sare
- 135 ml lapte
Mod de preparare:
Începem cu maiaua: amestecăm toate ingredientele într-un vas.
Acoperim vasul cu folie alimentară și lăsăm deoparte timp de 10 minute.
Într-un bol, amestecăm făina cu sarea și cu zahărul.
Într-un alt bol, batem oul cu o furculiță, turnăm și laptele și amestecăm bine.
Transferăm amestecul de făina și zahăr pe blatul de lucru, adăugăm cubulețele de unt rece și frecăm bine.
Facem o adâncitură unde adăugăm ingredientele lichide, în câteva etape, frământând rapid aluatul.
Notă: nu frământăm mult timp aluatul, altfel untul se va topi și nu vom mai obține un aluat foietaj.
Învelim aluatul obținut în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 2 ore.
Ulterior, scoatem aluatul pe suprafața de lucru înfăinată și îl întindem.
Îl împăturim din ambele părți și în jumătate după care îl tăiem.
Să-l folosiți cu spor, pentru tarte, chifle, pateuri sau prăjituri. Poftă bună!