Cum se conservă verdețurile proaspete – 3 metode simple de a conserva verdețurile pentru iarnă
Momentul potrivit pentru a cumpăra cât mai multe legături de pătrunjel, mărar sau leuștean este când acestea se găsesc din abundență la piață și sunt fragede, aromate și ieftine. Este momentul ideal de a le conserva pentru iarnă.
Principalele ajutoare atunci când vine vorba de conservarea verdețurilor sunt congelatorul și sarea. Pe de altă parte, chiar dacă se pierde culoarea și parfumul specific, și uscarea frunzelor este o metodă eficientă de conservare.
La congelator
Toate ierburile aromatice se pot păstra la congelator: nu-ți pierd nici proprietățile, nici aroma. Trebuie spălate bine de praf și de impurități, șterse cu șervețele de hârtie și îndepărtate cozile prea groase.
Se fac mici pachețele, de două degete grosime, din frunzele de leuștean, mărar, tarhon, pătrunjel etc., se pun in punguțe de plastic și se așază în caserole de plastic care se pun la congelator. Pe măsură ce este nevoie de ele, se scoate doar o singură punguță și se taie cât se folosește la o mâncare.
La borcan, cu sare
Verdețurile se spală bine, se usucă și se toacă grosier. Într-un borcan curat se pune un strat de verdeață peste care se pune un strat de sare și se repetă straturile până se umple borcanul.
Sarea trebuie să fie o sare grunjoasă. Borcanele se pot ține fie într-o cămară foarte rece, fie la frigider. Se scoate doar cât se folosește la o mâncare și se pune la desărat în apă rece.
Uscarea în mod natural
Verdețurile se spală bine, se usucă cu șervețele de hârtie și se lasă la deshidratat, la umbră, între foi de hârtie de copt. Când devin perfect uscate, se transferă în borcane de sticlă sau în pliculețe făcute din hârtie de copt.