Ingrediente necesare:
- 2 kg zahăr
- 2 kg vișine
- 1 lămâie mare
Ingrediente opționale:
- Cardamon
- Vanilie
- Scorțișoară
- Cuișoare
Mod de preparare:
- Punem vișinele într-un bol mare, presărăm zahărul deasupra și amestecăm. Acoperim cu un șervet și lăsăm deoparte până a doua zi, ca să lase sirop. Ocazional mai amestecăm.
- A doua zi, transferăm totul într-o cratiță largă și punem pe foc. Adăugăm zeama de lămâie și, opțional, putem adăuga și arome după gust.
- Amestecăm des ca să se dizolve zahărul iar când dă în clocot, mai lăsăm să fiarbă la foc mare 10 minute.
- Amestecăm continuu și îndepărtăm spuma care se formează. De asemenea, ștergem și marginile cratiței atunci când este nevoie, cu un burete nou și umezit. În tot acest timp amestecăm continuu.
- După 10 minute de fierbere, strecurăm siropul dar lăsăm sirop și în cratiță, cât să ajungă pentru gem.
- Lăsăm totul să fiarbă pe foc mare pentru încă 30 de minute, după care oprim focul și lăsăm să se răcească până a doua zi, acoperind vasul cu un șervet.
- A doua zi, verificăm dacă gemul este destul de legat. Dacă nu este, îl mai fierbem timp de 10 minute după care îl transferăm fierbinte în borcane sterilizate.
- Închidem ermetic borcanele cu capace, le punem cu gura în jos și le acoperim cu o pătură. Le lăsăm să se răcească lent, timp de câteva zile.
- Siropul scurs îl mai fierbem, separat, adăugând încă 500 grame de zahăr. După ce dă în clocot, în mai fierbem 10 minute.
- Turnăm siropul fierbinte în sticle spălate, sterilizate și uscate, așezate pe o tavă metalică. Le închidem cu capace, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent, timp de 3 zile.
Notă:
Recomandarea noastră este să lăsați toate conservele pe masă timp de 7 zile pentru a putea verifica dacă nu curg sau nu se umflă capacele. În cazul în care capacele se umflă. acestea se schimbă și conserva se sterilizează din nou, timp de 15 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!