Foile de bezea cu nucă sau alune de pădure:
- 320 g de nucă și/sau alune
- 30 g de amidon din porumb (Gustin sau alt tip)
- 350 g de albuș crud (aprox. 12 albușuri de la ouă medii)
- 1 linguriță rasă de sare
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 320 g de zahăr
- 1 linguriță de oțet sau 1 lingură (15-20 ml) de suc de lămâie
Crema de bază:
- 260 g de albuș crud (circa 5-6 albușuri)
- 250 g de zahăr tos (granulat)
- 450 g de unt cu 82% grăsime, foarte moale
- 1 praf generos de sare
- 1 lingură de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
Varianta cu portocale:
- 380 g din crema de bază (finalizată)
- 30 ml suc de portocale proaspăt stors
- Coajă rasă fin de la 1 portocală bio (doar partea colorată)
Varianta cu alune pralinate:
- 270 g din crema de bază
- 160 g de pralină de alune de pădure (zahăr caramelizat cu alune)
- 1 praf bun de sare
- 40 g de Nutella
Varianta cu ciocolată:
- 200 g din crema de bază
- 160 g de ciocolată cu minim 60% cacao
- 100 g de unt cu 82% grăsime
- Opțional, 20 ml de lichior Cointreau
Decor:
- 180 g de ciocolată cu 54% cacao
- 20 g de unt cu 82% grăsime
- 20 de alune de pădure caramelizate
- Bucăți de portocală (opțional)
Mod de preparare:
Degresăm și uscăm castronul mixerului, adăugăm albușurile și sarea, batem până se formează o spumă densă.
Încorporăm treptat zahărul, formând o bezea densă, apoi adăugăm oțetul.Transferăm compoziția în alt vas, adăugăm alunele măcinate și amidonul, amestecând ușor.
Distribuim compoziția egal în două tăvi cu hârtie de copt, nivelând cu o spatulă.
Coacem la 150°C, cu funcția de ventilație, timp de 45 de minute, inversând tăvile după 20 de minute.
După răcire, decupăm marginile și împărțim fiecare foaie în jumătate.
Crema de unt cu bezea elvețiană:
- Mixăm albușurile cu zahărul și sarea, punem pe baie de aburi până la 79°C sau când zahărul se topește.
- Transferăm în mixer, batem circa 15 minute, adăugăm untul treptat.
- Împărțim crema pentru cele 3 variante.
Variantele de cremă:
Portocale: Mixăm crema de bază cu sucul și coaja de portocală.
Ciocolată: Mixăm crema cu unt, ciocolată topită și coniac.
Pralină: Amestecăm crema cu pralina de alune și Nutella.
Asamblare:
- Tăiem blatul în 4 părți egale, alternăm straturile de blat cu cremele.
- Decorăm cu glazură de ciocolată, alune și portocale confiate.
Video