Prăjitură de casă cu mere – Prăjitură cu aluat fraged și umplutură aromată de mere

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 550 g făină
  • 250 g unt
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 gălbenușuri
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri smântână
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Coaja rasă de la 1 lămâie

Ingrediente necesare pentru umplutura de mere:

  • 1,5 kg mere
  • 2 linguri griș
  • 6 linguri zahăr sau după gust
  • Scorțișoară după gust

Mod de preparare:

Pentru aluat, amestecăm făina cu zahărul pudră și cu praful de copt. Apoi, adăugăm untul rece și amestecăm cu degetele până obținem o consistență nisipoasă. Adăugăm și coaja rasă de lămâie, smântâna, gălbenușurile și frământăm un aluat nelipicios. Învelim aluatul astfel obținut în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.

După cele 30 de minute, împărțim aluatul în două părți. Pentru umplutură, curățăm merele și le dăm prin răzătoarea mare, apoi le stoarcem de zeamă și le amestecăm cu zahărul și cu scorțișoara.

Asamblare: întindem prima bucată de aluat într-o foaie, pe o bucată de hârtie de copt de dimensiunea tăvii. Apoi transferăm hârtia de copt și foaia în tavă, presărăm deasupra o lingură de griș, apoi întindem uniform umplutura de mere și presărăm încă o lingură de griș.

Așezăm a doua foaie, cu ajutorul hârtiei de copt și înțepăm prăjitura din loc în loc, cu o furculiță. Dăm prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute.

După ce se răcește, o pudrăm cu zahăr pudră și o porționăm. Să o savurați cu poftă! Poftă bună!

Rețeta aparține dnei. Cristina Brejan și a fost preluată cu acord expres, de pe blogul personal.