Acest sos de legume este usor de pregatit. Daca nu ai suficiente legume in gradina, poti sa le cumperi de la magazin, dar asigura-te ca sunt proaspete. Sosul de legume are un miros si un gust placut…

Ingrediente:

  • 500 gr ardei gras (verde, rosu, galben)
  • 700 gr rosii, 500 gr ceapa verde
  • 800 gr dovlecei curatati, 80 gr ceapa rosie
  • Sare (dupa gust)

Mod de preparare:

Spalam ceapa verde, si o taiem in bucati mici, cu tot cu frunze. Spalam rosiile si le taiem in bucati mai mari, apoi le tocam intr-un blender pentru a obtine o pasta. Deoarece rosiile sunt destul de suculente, nu trebuie sa mai adaugam apa.

Spalam ardeii grasi, indepartam semintele si ii taiem in bucati mai mari. Ii tocam apoi intr-un tocator de legume.

Spalam dovleceii si ii dam pe o razatoare. Daca dovelceii sunt tineri nu trebuie sa-i mai decojim si sa le scoatem semintele.

Adaugam intr-un vas, rosiile, ardeii tocati, dovlecelul, ceapa verde si ceapa rosie tocata fin. Punem vasul pe aragaz, amestecam bine ingredientele, adaugam sare si fierbem totul la foc mediu timp de 15 minute. Nu acoperim vasul. Amestecam de mai multe ori in timpul fierberii.

Pregatim borcanele si capacele. Le spalam bine. Se recomanda incalzirea borcanelor spalate intr-un cuptor incalzit la 40 de grade inainte de umplere. Daca borcanele sunt umplute pe o baza metalica, nu trebuie incalzite.

Umplem borcanele cu sosul de legume fierbinte si le inchidem cu capace. Intoarcem borcanele cu fata in jos timp de cateva minute.

Dupa cateva minute, intoarcem borcanele si le acoperim cu un prosop de bucatarie sau o patura groasa. Le lasam sa se raceasca complet, apoi le etichetam si le depozitam intr-un loc intunecat si rece, de preferat in pivnita sau in camara.

Poftă mare!