Anul acesta mi-am propus sa pregatesc cateva borcane de sfecla murata pentru iarna. Am cerut o reteta de la sora mea si am decis sa o impartasec cu voi. Nu pare deloc dificila…

Ingrediente:

  • 1 kg de sfecla
  • 6 cuisoare
  • 6 boabe de ienibahar
  • 6 boabe de piper negru

Ingrediente pentru marinada:

  • 1l apa, 1.5 linguri sare
  • 2 linguri zahar, 3 linguri otet 9%
  • 2 frunze de dafin

Mod de preparare:

Pentru inceput spalam sfecla si o punem intr-un vas cu apa clocotita. Sfecla ar trebui sa fie acoperita complet de apa. Adaugam o lingura de otet in apa, pentru ca sfecla sa-si pasteze culoarea.

Punem vasul pe foc si gatim sfelca pana este aproape gata (nu trebuie sa fie complet moale), aproximativ 40 de minute.

Scoatem sfecla din vasul cu apa clocotita si o punem intr-un bol. Turnam apa rece peste ea si o lasam sa se raceasca. Decojim apoi sfecla si o taiem in bucati mai mici.

Punem in fiecare borcan 2 boabe de piper negru, 2 cuisoare si 2 boabe de ienibahar. Adauga apoi sfecla in borcane.

Pentru a pregati marinada, punem la fiert intr-o cratita, apa, frunze de dafin, zahar si sare. Dupa ce fierbe, stingem focul si adaugam otetul.

Turnam marinada fierbinte in borcane, astfel incat sa acopere complet sfecla.

Inchidem borcanele cu capace si le sterilizam. Punem o carpa pe fundul unei oale. Adaugam borcanele cu sfecla in oala si turnam apa cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor. Sterilizam borcanele de 500 ml timp de 7-8 minute, iar borcanele de 1 litru, timp de 10-12 minute.

Scoatem apoi borcanele din oala, le intoarcem cu gura in jos si le infasuram intr-o patura sau un prosop gros pentru a se raci lent.

Poftă mare!