De ziua mea, am făcut unul din torturile mele preferate – Se face foarte rapid și fără prea mult efort, și este foarte gustos… cine poate refuza crema de zahăr ars? Eu personal, nu pot… 🙂
Am făcut tortul seara târziu, n-am mai avut timp să îl ornez frumos… Chiar dacă nu arată de revistă, gustul e mortal… Gata! L-am lăudat destul, acum să scriu și rețeta…
Ingrediente necesare
Ingrediente pentru crema de zahăr ars:
- 8 ouă
- 1 litru de lapte
- 4 linguri de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
Ingrediente pentru blat:
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 5 linguri de ulei
- 1 linguriță praf de copt
- 5 linguri cu vârf de făină
- 1 plic de zahăr vanilat
Mai avem nevoie de: 7 linguri de zahăr pentru caramelizat
Mod de preparare:
Cum se prepară crema de zahăr ars?
Într-un vas (pe care ulterior îl punem în cuptor), adăugăm cele 7 linguri de zahăr și le caramelizăm. Prin mișcări circulare, întindem zahărul caramelizat pe pereții vasului și îl lăsăm să se răcească, până se întârește…
Într-un vas separat, punem toate ingredientele pentru crema de zahăr ars. Cu ajutorul unui tel, amestecăm energic timp de 2-3 minute. Răsturnăm amestecul obținut în vasul cu zahărul caramelizat, apoi punem vasul în tava de la cuptor, în care adăugăm apă…
Punem totul în cuptorul preîncălzit la 160 grade Celsius și lăsăm până începe crema să se închege (aprox. 45 minute)…
După acest timp, pregătim blatul…
Cum se prepară blatul?
Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile cu 3 linguri de zahăr, până se întăresc. Mixăm gălbenușurile cu 2 linguri de zahăr, esența de vanilie, uleiul, sarea și praful de copt. Mixăm bine, până obținem o compoziție alb-gălbuie, pe care o turnăm peste albușuri…
Folosind o lingură, incorporăm treptat făina, amestecând ușor, de jos în sus…
Turnăm compoziția obținută peste cremă și coacem 30-40 minute, până blatul este copt. Verificăm cu o scobitoare, dacă aceasta iese curată din blat, atunci blatul este copt…
După ce am copt blatul, scoatem vasul din cuptor, îl acoperim cu o tavă (trebuie să fie mai mare) și, cu o mișcare rapidă, îl întoarcem…
Lăsați tortul așa până se răcește complet – Nu fiți tentați să vă uitați… 🙂
Dacă doriți, îl puteți orna cu frișcă sau cu ce vă place…
Să îl savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul Retete a la Miki