Ador gogonelele murate cu usturoi, ardei si pătrunjel. Acestea sunt crocante si aromate, probabil de aceea imi si plac atat de mult. Mai jos gasesti reteta pe care eu o folosesc de ani de zile. Iti recomand sa o incerci si tu!

Ingrediente:

  • 5 kg rosii verzi, 200 gr usturoi
  • 4 ardei grasi, cativa ardei iuti (dupa gust)
  • 1 legatura de patrunjel, 2.5 litri apa
  • 120 gr sare, 250 gr zahar
  • 200 ml otet 9%

Mod de preparare:

Spalam rosiile verzi si ardeii. Scoatem semintele ardeilor si ii taiem in fasii. Taiem rosiile verzi in 4. Daca avem rosii mai mari, le taiem in 6. Decojim usturoiul si il dam printr-o masina de tocat carne impreuna cu ardeii grasi si ardeii iuti. In loc de masina de tocat carne, putm folosi si un blender, pentru a obtine un amestec omogen.

Intr-un bol adanc, punem rosiile si amestecul de usturoi si ardei iute. Clatim patrunjelul, il lasam sa se usuce, apoi il tocam marunt si il adaugam in bolul cu legume. Amestecam bine toate ingredientele.

Punem amestecul de legume in borcane curate si sterilizate.

Turnam intr-o cratita apa, sare, zahar si otet. Fierbem marinada pana se dizolva sarea si zaharul. Turnam marinata clocotita in borcanele cu legume.

Punem un prosop de bucatarie pe fundul unei cratite. Punem borcanele in cratita si le acoperim cu capace sterile. Umplem cratita cu apa calda. Apa trebuie sa ajunga pana aproape de gatul borcanelor.

Punem cratita pe aragaz si asteptam sa dea apa in clocot. Daca borcanele in care am pus gogonele la murat sunt de 500 ml, acestea trebuie sterilizate timp de 15 minute. Daca sunt de 1 litru, le sterilizam 25 de minute, iar daca borcanele sunt de 3 litri, trebuie sterilizate jumatate de ora.

Infiletam bine capacele si scoatem borcanele din cratita. Le intoarcem cu gura in jos, le acoperim cu o patura groasa si le lasam sa se raceasca.

Dupa ce s-au racit complet, le depozitam intr-un loc intunecat si rece, de preferat in pivnita sau in camara.

Savurati cu pofta!