kiloRețete
sâmbătă, septembrie 23, 2023
kiloRețete
No Result
View All Result

Rețetă românească, tradțională – Zacuscă de vinete – Așa se face zacusca de peste 100 ani

Rețetă românească, tradțională – Zacuscă de vinete – Așa se face zacusca de peste 100 ani

Toate gospodinele ar trebui sa stie cum se face zacusca de vinete. Reteta de zacusca de casa de mai jos este una originala.

Ingrediente:

  • 2 kg ardei kapia
  • 6 kg vinete
  • 2 kg ardei gogosari
  • 2 kg rosii
  • 500 ml ulei
  • 1 kg ceapa
  • usturoi
  • foi de dafin
  • piper
  • sare neiodata

Proportiile ingredientelor sunt orientative. Cine doreste un gust mai acrisor, poate pune rosii mai multe sau, daca aveti 2-3 vinete sau ardei in plus sau in minus, nu schimba cu nimic reusita retetei. De asemenea puteti folosi ardei si de un singur fel. De asemenea, dupa gustul si imaginatia fiecaruia puteti folosi orice condimente doriti.

Cum se prepară?

Mai intai, coaceti vinetele si ardeii pe plita, pe o tabla sau tava mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau in cuptor. Curatati vinetele de coaja cand inca sunt calde, le spalati si le puneti la scurs pe o sita.

Curatati si ardeii de pielita, le scoateti cotoarele si semintele, si ii taiati fasii. Treceti rosiile prin masina de tocat sau prin blender, obtinand astfel un suc mai gros de rosii. Vinetele scurse, le tocati cu un cutit din lemn.

Dupa ce ati pregatit toate acestea, tocati ceapa marunt sau o treceti prin masina de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai praji, ci va fierbe mai mult in zeama proprie si in ulei.

In vasul in care vreti sa preparati zacusca (eu folosesc o oala de inox cu baza dubla), incalziti uleiul, puneti ceapa la innabusit si amestecati cat mai des. Dupa aproximativ 20 minute adaugati sucul rosii obtinut, amestecati si lasati sa fiarba impreuna cca 15 minute.

Puneti ardeii taiati fasii si vinetele tocate. Fierbeti la foc mic sau puneti la cuptor pentru aproximativ o ora. Amestecati cat mai des sa nu se lipeasca.

Puteti pune vasul pe o tabla, pentru a nu sta direct pe flacara. Potriviti de sare dupa gust si condimentati.

Zacusca este gata, cand uleiul se ridica deasupra.

Puneti fierbinte in borcane spalate si zvantate (eu le sterilizez 30 de minute in cuptor, la 100 grade C). In timp ce umpleti borcanele trebuie asezate pe o tabla de metal ca sa nu se sparga.

Le capsati cu capace noi si le fierbeti la bain-marie 20 de minute dupa ce incepe apa sa clocoteasca. Pe baza vasului in care asezati borcanele la fiert, puneti un prosop de bucatarie.

Apa din vas trebuie incalzita in prealabil si trebuie sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor. Asezati borcanele intre paturi si le lasati 48 de ore sa se raceasca treptat, dupa care le depozitati in camara sau pivnita.

Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Rețetă deosebit de gustoasă – Dovlecel cu iaurt și usturoi
Rețete

Rețetă deosebit de gustoasă – Dovlecel cu iaurt și usturoi

Rețetă ideală pentru cină – Salată din 5 morcovi, 6 ouă, 3 căței de usturoi, 2 linguri de smântână și condimente
Rețete

Rețetă ideală pentru cină – Salată din 5 morcovi, 6 ouă, 3 căței de usturoi, 2 linguri de smântână și condimente

Rețeta clasică, originală, cu foi de miere – Prăjtiura Albinița, o bunătate fără rival
Rețete

Rețeta clasică, originală, cu foi de miere – Prăjtiura Albinița, o bunătate fără rival

Rețetă simplă și delicioasă, fără coacere – Prăjitură de casă cu banane, o bunătate!
Rețete

Rețetă simplă și delicioasă, fără coacere – Prăjitură de casă cu banane, o bunătate!

Rețetă naturală și sănătoasă – Sirop de mentă pregătit acasă
Rețete

Rețetă naturală și sănătoasă – Sirop de mentă pregătit acasă

Rețetă tare aromată și tare gustoasă – Ardei gras la borcan, pentru iarnă – Rețetă de sezon
Rețete

Rețetă tare aromată și tare gustoasă – Ardei gras la borcan, pentru iarnă – Rețetă de sezon

Next Post
Rețetă de la fratele meu, bucătar șef – Cea mai gustoasă salată orientală

Rețetă de la fratele meu, bucătar șef - Cea mai gustoasă salată orientală

Discussion about this post

RECOMANDĂRI /SUGESTII

Bunătate de rețetă, pe care nu am știut-o până acum – O varză, câteva ouă, făină, smântână, cașcaval și condimente
Aperitive

Bunătate de rețetă, pe care nu am știut-o până acum – O varză, câteva ouă, făină, smântână, cașcaval și condimente

Slănină marinată în coji de ceapă (cu foi de dafin, usturoi, și sare) – Slăninuță de casă fragedă, gustoasă și savuroasă – Rețetă simplă
Fără categorie

Slănină marinată în coji de ceapă (cu foi de dafin, usturoi, și sare) – Slăninuță de casă fragedă, gustoasă și savuroasă – Rețetă simplă

Rețetă rapidă, pas cu pas, în imagini – Prăjitura de casă Kinder – Foi cu miere, cremă pufoasă și glazură de ciocolată
Fără categorie

Rețetă rapidă, pas cu pas, în imagini – Prăjitura de casă Kinder – Foi cu miere, cremă pufoasă și glazură de ciocolată

Dovlecei cu usturoi și sos de soia – Rețetă ușoară și gustoasă – Rețetă cu imagini, gata imediat
Fără categorie

Dovlecei cu usturoi și sos de soia – Rețetă ușoară și gustoasă – Rețetă cu imagini, gata imediat

Rețetă simplă pentru blat de tort – Ai nevoie de 200 ml smântână, 200 g zahăr și 750 g făină
Dulciuri și prăjituri

Rețetă simplă pentru blat de tort – Ai nevoie de 200 ml smântână, 200 g zahăr și 750 g făină

Înfrumusețează orice masă, indiferent de ocazie – Trandafirași cu mere din aluat foietaj
Dulciuri și prăjituri

Înfrumusețează orice masă, indiferent de ocazie – Trandafirași cu mere din aluat foietaj

  • Politica de confidențialitate
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Aperitive
  • Dulciuri și prăjituri
  • Feluri principale

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate