kiloRețete
duminică, iunie 15, 2025
kiloRețete
No Result
View All Result

Mereu le pregătesc în loc de pâine – Lipii de casă fragede și moi

Mereu le pregătesc în loc de pâine – Lipii de casă fragede și moi

Fantasticele lipii moi şi aerate! Aceste lipii sunt poroase, moi, umflate și goale în interior. Le puteți unge cu unt, cât sunt fierbinți, sau le puteți umple cu ce aveți chef. Lipiile pe bază de chefir sunt numai bune servite cu ceai sau pot înlocui pâinea. Încercați neapărat!

INGREDIENTE:

  • 1 kg de făină;
  • 400 ml de chefir, lapte bătut sau iaurt;
  • 400 ml de apă;
  • 40 gr de drojdie proaspătă;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • ulei.

MOD DE PREPARARE:

1. Amestecați drojdia cu 1 linguriță de zahăr, 1 pahar de apă caldă (38°С) și câteva linguri de făină (din cantitatea totală). Lăsați amestecul pentru 10 minute, astfel drojdia se va activa și, totodată, veți verifica dacă este proaspătă. Trebuie să facă spumă deasupra.

2. Adăugați, în vasul cu maia, sare, apoi turnați încă 1 pahar cu apă și chefirul la temperatura camerei. Amestecați foarte bine.

3. Încorporați treptat făina (o cerneți direct în vas) și începeți să frământați un aluat lipicios (manual sau cu ajutorul robotului de bucătărie). Ungeți mâinile cu ulei și continuați să frământați (nici într-un caz nu mai adăugați făină).

4. Ungeți aluatul și vasul cu ulei, acoperiți cu un prosop și lăsați aluatul la loc cald, pentru 40-60 de minute, până va crește de 2 ori.

5. Aluatul rămâne lipicios, deci folosiți ulei, atunci când veți forma lipiile. Lucrați puțin aluatul, apoi îl împărțiți în bucăți, a câte 210 gr fiecare (noi am obținut 9 bucăți), și le rotunjiți.

6. Luați câte o bilă de aluat, o pudrați cu puțină făină și întindeți, cu sucitorul, lipii de diametrul tigăii și cu grosimea mai puțin de 1 cm.

7. Înfierbântați foarte bine tigaia, adăugați lipia, așteptați aproximativ 1 minut și o întoarceți pe cealaltă parte. Dacă o veți usca prea tare, ea nu se va umfla atât de bine, când o veți întoarce. La fel se va întâmpla și dacă tigaia nu va fi suficient de fierbinte. Prăjiți lipiile pe tigaia uscată, la foc mare și întorcându-le periodic.

8. Scoateți lipiile fierbiniți pe grilă și le puteți unge cu unt. Fiecare lipie se prăjește în aproximativ 5-7 minute, totul depinde de cât de groasă este tigaia și cât de mare este focul, deci orientați-vă după propria tigaie.

9. Dacă nu le ungeți cu unt, lipiile reci se păstrează ca pâinea, să nu se usuce.

Rețeta este absolut minunată și veți fi încântați de rezultat. Serviți lipiile cu orice doriți dumneavoastră. Vă asigurăm că le veți găti des și toată familia va fi mulțumită.

Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Rețetă deosebit de gustoasă – Dovlecel cu iaurt și usturoi
Rețete

Rețetă deosebit de gustoasă – Dovlecel cu iaurt și usturoi

Rețetă ideală pentru cină – Salată din 5 morcovi, 6 ouă, 3 căței de usturoi, 2 linguri de smântână și condimente
Rețete

Rețetă ideală pentru cină – Salată din 5 morcovi, 6 ouă, 3 căței de usturoi, 2 linguri de smântână și condimente

Rețeta clasică, originală, cu foi de miere – Prăjtiura Albinița, o bunătate fără rival
Rețete

Rețeta clasică, originală, cu foi de miere – Prăjtiura Albinița, o bunătate fără rival

Rețetă simplă și delicioasă, fără coacere – Prăjitură de casă cu banane, o bunătate!
Rețete

Rețetă simplă și delicioasă, fără coacere – Prăjitură de casă cu banane, o bunătate!

Rețetă naturală și sănătoasă – Sirop de mentă pregătit acasă
Rețete

Rețetă naturală și sănătoasă – Sirop de mentă pregătit acasă

Rețetă tare aromată și tare gustoasă – Ardei gras la borcan, pentru iarnă – Rețetă de sezon
Rețete

Rețetă tare aromată și tare gustoasă – Ardei gras la borcan, pentru iarnă – Rețetă de sezon

Next Post
Gustare din cartofi, bacon și cașcaval – Crochete gustoase de casă, servite cu sos de smântână

Gustare din cartofi, bacon și cașcaval - Crochete gustoase de casă, servite cu sos de smântână

Discussion about this post

RECOMANDĂRI /SUGESTII

Rețetă simplă și rapidă, fără fierbere – Sos picant de roșii, la sticlă, pentru iarnă
Fără categorie

Rețetă simplă și rapidă, fără fierbere – Sos picant de roșii, la sticlă, pentru iarnă

Cel mai rapid și cel mai aromat Tort de casă cu mere – Se prepară din 6 ouă, 7 mere, 250g zahăr, 100g unt, 7 linguri făină și…
Fără categorie

Cel mai rapid și cel mai aromat Tort de casă cu mere – Se prepară din 6 ouă, 7 mere, 250g zahăr, 100g unt, 7 linguri făină și…

🎥 Rețetă Șef Paul Constantin 😋 🧀 Cașcaval de casă din doar 2 ingrediente 🧀 🎥 😋 Caș opărit 😋
Fără categorie

🎥 Rețetă Șef Paul Constantin 😋 🧀 Cașcaval de casă din doar 2 ingrediente 🧀 🎥 😋 Caș opărit 😋

Prăjitură cremoasă cu fructe, fără coacere – Rețetă simplă și aromată, gata imediat
Fără categorie

Prăjitură cremoasă cu fructe, fără coacere – Rețetă simplă și aromată, gata imediat

Iată cum se prepară cele mai moi, cele mai pufoase gogoși – În sfârșit am găsit rețeta perfectă!
Fără categorie

Iată cum se prepară cele mai moi, cele mai pufoase gogoși – În sfârșit am găsit rețeta perfectă!

Cartofi în straturi la cuptor, cu conopidă, usturoi și carne tocată – Rețetă deosebit de gustoasă și savuroasă, pentru prânz sau cină
Fără categorie

Cartofi în straturi la cuptor, cu conopidă, usturoi și carne tocată – Rețetă deosebit de gustoasă și savuroasă, pentru prânz sau cină

Ustensile pentru gătit

Cutite profesionale
  • Politica de confidențialitate
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Aperitive
  • Dulciuri și prăjituri
  • Feluri principale

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate