Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Sărățele din aluat foietaj – Sărățele cu cașcaval și semințe – Încercați rețeta, o să vă placă sigur!

Ingrediente necesare:

  • 185 g unt
  • 40 g făină

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 400 g făină
  • 20 g drojdie proaspătă sau 6 g drojdie uscată
  • 16 g sare
  • 8 g zahăr
  • 1 ou
  • 2-3 g oțet
  • 40 g unt
  • 40 g cașcaval ras
  • 40 g gheață zdrobită
  • 150-160 ml lapte

Alte ingrediente necesare:

  • 1 ou pentru uns
  • 120 g cașcaval ras
  • Semințe de susan, de mac sau alte semințe după gust

Mod de preparare:

Punem 40 g făină într-un bol. Adăugăm bucățelele de unt rece și frământăm până la omogenizare. Transferăm pe suprafața de lucru, formăm un dreptunghi, învelim în folie alimentară și dăm la frigider pentru minim 1 oră.

Pentru aluat, dizolvăm drojdia și zahărul într-un pic de lapte cald. cernem făina într-un bol, adăugăm restul ingredientelor, cu tot cu amestecul de drojdie dar fără unt. Începem să frământăm și când aluatul începe să devină omogen, încorporăm și untul. Frământăm un aluat omogen și neted. Acoperim bolul cu capac și dăm aluatul la frigider pentru 15 minute.

După 15 minute, scoatem aluatul din frigider, îl transferăm pe suprafața de lucru presărată cu făină și îl întindem. Punem la mijloc compoziția rece de unt și împăturim: tragem partea stângă și partea dreaptă spre mijloc. Întindem într-un dreptunghi lung de 50 cm și împăturim în 3.

Împachetăm aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 10 minute. După 10 minute, întindem din nou și împăturim: partea stângă și dreaptă spre mijloc după care în 2. Împachetăm aluatul și dăm la frigider pentru încă 10 minute. Repetăm: întindem și împăturim după care dăm aluatul la frigider pentru ultimele 15 minute.

Întindem aluatul la 40*25 cm și tăiem în fâșii. Ungem sărățelele cu ou bătut, le trecem prin semințe, le răsucim și le așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pentru cele cu cașcaval, le ungem cu ou bătut și presărăm cașcaval ras deasupra. Lăsăm sărățelele la dospit timp de 40-60 minute, la temperatura camerei.

Setăm cuptorul la 240 de grade. Dăm tava la cuptorul preîncălzit și reducem imediat temperatura la 215 grade. Coacem sărățelele timp de 15-18 minute.

Savurați cu poftă! Poftă bună!