Ingrediente necesare pentru aluat:
- 600 g făină
- 3 linguri zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 ou
- 2 gălbenușuri
- 300 ml lapte cald
- 60 g unt moale
- 30 g drojdie proaspătă
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 600 ml lapte
- 4 linguri zahăr
- 2 plicuri budincă de vanilie
- 80-100 g unt
Deasupra:
- 5-6 linguri zahăr
- 1 lingură scorțișoară
- 2 linguri unt topit
Mod de preparare:
Începem cu umplutura: pregătim budinca conform instrucțiunilor de pe ambalaj și după ce s-a răcit, o mixăm împreună cu untul până obținem o spumă.
Pentru aluat, amestecăm laptele cald cu 1 linguriță de zahăr și cu drojdia.
Lăsăm deoparte timp de câteva minute, ca drojdia să se activeze.
Punem restul ingredientelor pentru aluat într-un bol, adăugăm și drojdia activată și frământăm.
La final, adăugăm și untul moale și continuăm să frământăm foarte bine aluatul.
Ulterior, îl acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm la dospit timp de 45-50 minute, la loc cald.
După ce și-a dublat volumul inițial, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și îl împărțim în 12 bucăți.
Modelăm 12 biluțe pe care le întindem apoi în formă dreptunghiulară.
În mijlocul dreptunghiurilor punem din umplutură, după care tăiem în fășii o margine.
Rulăm rulourile din marginea lăsată întreagă.
Transferăm rulourile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu un prosop curat de bucătărie și le lăsăm deoparte pentru 45-50 minute.
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Dăm tava la cuptor pentru 12-15 minute, până rulourile se rumenesc frumos.
Între timp, topim 2 linguri de unt și amestecăm zahărul cu scorțișoara.
Imediat ce scoatem rulourile din cuptor, le ungem cu unt și le dăm prin amestecul de zahăr și scorțișoară.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!