Ingrediente necesare pentru blat:

  • 150 g făină
  • 150 g zahăr
  • 150 g nucă
  • 8 ouă
  • 1 linguriță praf de copt

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 500 g brânză mascarpone
  • 400 g smântână lichidă pentru frișcă, cu minim 30% grăsime
  • 200 g sos caramel
  • 2 lingurițe gelatină granule

Alte ingrediente:

  • 100 g nucă măcinată
  • 150 g sos caramel ( sau cremă de ciocolată, nutella )
  • Nucă pentru decor

Mod de preparare:

Începem cu blatul:

Separăm albușurile de gălbenușuri. Într-un bol mediu, mixăm spumă albușurile după care adăugăm treptat și zahărul, continuând să mixăm până obținem o bezea tare și lucioasă. Pe rând, adăugăm și gălbenușurile, după care încorporăm și făina cernută cu praful de copt.

La final, încorporăm și nuca măcinată.

Transferăm compoziția într-o formă de tort de 24 cm tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul timp de 35-40 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Pentru cremă, mixăm smântâna, adăugând treptat și brânza mascarpone și sosul de caramel. Separat, dizolvăm gelatina în 3 linguri de apă. Lăsăm să se umfle după care o încălzim ușor, fără să o fierbem.

Adăugăm în cremă și gelatina călduță și mixăm până obținem o cremă omogenă. Punem deoparte 4-5 linguri de cremă pentru părțile laterale ale tortului. Tăiem blatul rece în 3 foi egale.

Asamblare:

Peste primul blat întindem uniform jumătate din cantitatea de cremă.

Așezăm al doilea blat peste care întindem cea de-a doua jumătate de cremă.

Așezăm și al treilea blat peste care întindem un strat uniform de sos de caramel amestecat cu nucă măcinată.

Ungem și părțile laterale cu crema pusă deoparte și decorăm în continuare cu nucă măcinată.

Dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore înainte de a-l porționa și servi.

Să-l savurați cu poftă! Poftă bună!