Ingrediente necesare:

  • 500 g făină
  • 300 ml apă caldă
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
  • 3 linguri ulei
  • jumătate linguriță zahăr
  • un sfert linguriță sare

Mod de preparare:

Într-un castron, cernem făina și o amestecăm cu drojdia uscată.
Facem o adâncitură în mijlocul amestecului unde punem treptat apa caldă amestecată cu sarea și zahărul și frământăm.

Dacă folosim drojdie proaspătă, o frecăm cu un pic de zahăr apoi o adăugăm împreună cu apa.
Dacă aluatul este prea tare, mai adăugăm un pic de apă.

Când aluatul se adună într-o bilă, îl transferăm pe suprafața de lucru și îl mai frământăm pentru 10 minute, adăugând treptat și uleiul.
Punem aluatul astfel obținut înapoi în castron, acoperim castronul cu un prosop curat de bucătărie și îl lăsăm la crescut într-un loc cald până își dublează volumul inițial.

Când aluatul a crescut, îl împărțim în 5 părți egale pe care le frământăm un pic, dându-le forma rotundă.
Presărăm suprafața de lucru cu făină și întindem fiecare bilă de aluat într-o formă rotundă cu diametrul de 15 cm.

Încingem o tigaie uscată, apoi dând focul mic, punem prima turtă în ea.
Acoperim tigaia cu un capac și coacem turta timp de 3-4 minute pe fiecare parte, până se rumenește frumos.
Când este gata, o înfășurăm într-un prosop curat. Procedăm la fel și cu celelalte turtițe.

Să le savurați cu poftă! Poftă bună!