Cu această rețetă, veți obține o dulceață de gutui ( cubulețe sau rase ) deosebit de aromată și de delicioasă, puțin zemoasă. Pentru o aromă și mai puternică, puteți adăuga și puțin anason, și puteți înlocui zahărul cu miere de albine ( la 5 gutui mari folosiți 1 kg de miere ), green sugar sau zaharină.

Ingrediente necesare:

  • 1 kg gutui
  • 700-800 ml apă
  • 1 kg zahăr
  • Vanilie
  • 1 lămâie

Mod de preparare:

Începem prin a curăța gutuile de puf, după care le spălăm și le tăiem în cubulețe. Opțional, putem să le dăm și prin răzătoarea mare, caz în care va semăna mai mult cu gemul de gutui și va fi excelentă ca umplutură pentru clătite, de exemplu.

Gutuile se oxidează foarte repede, așadar nu vă speriați dacă își schimbă culoarea: după ce le introducem în siropul fierbinte, revin la culoarea lor. Punem apa și zahărul într-o oală încăpătoare și amestecăm până zahărul se dizolvă de tot.

Fierbem timp de 15 minute la foc mic, adăugăm gutuile și amestecăm ocazional, până se leagă siropul.

Gutuile au un timp de fierbere mai îndelungat, de aproximativ 90 de minute. Pentru a verifica dacă dulceața este gata, luăm cu o lingură câteva bucăți de fruct și un pic de sirop și lăsăm să se răcească pe o farfurioară. Dacă siropul se încheagă, dulceața este gata.

Cu 10 minute înainte de a opri focul, adăugăm și zeama de lămâie și jumătate de baton de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat.

Acoperim oala cu un prosop din pânză umezit cu apă și stors bine și lăsăm așa până dulceața se răcește.

Ulterior, transferăm dulceața în borcane curate.

Notă:

-dulceața, ca și gemul de gutui, se prepară fără gelfix

-100g de dulceață de gutui conține între 255-288 calorii

-Cantitățile se pot înmulți în funcție de câte gutui aveți

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!