Nivel de dificultate: Începători

Cantitate: Pentru 6 persoane

Ingrediente necesare:

  • 0,5 kg osânză tocată
  • 750 g făină
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri oțet (concentrație 10%)
  • 2 linguri smântână
  • 2 linguri zahăr
  • apă călduță, sărată (1 lingură sare la 1 litru de apă)

Mod de preparare:

Luăm din cantitatea de făină 250g și amestecăm cu osânza, apoi împărțim în 5 părți egale.
În cantitatea rămasă de făină (500g), adăugăm gălbenușurile, zahărul, smântâna, oțetul și atâta apă cât să capete consistența unui aluat de ștrudel…

Întindem subțire aluatul, apoi întindem peste aluat o parte din osânză și împăturim: de jos în sus, de sus în jos, apoi de pe partea dreaptă și de pe partea stângă; de fiecare dată în această ordine…

Acoperim cu un prosop de bucătărie și lăsăm să se odihnească 30 minute.
După primele 30 minute, repetăm procedura (întindem, împăturim). Procedăm în acest fel de încă 3 ori.

Odată împăturit, putem face din acest aluat cornulețe cu nuci sau dulceață, prăjiturele sărate sau foi pentru cremșnit.

Într-un cuptor preîncălzit la 200 grade Celsius, coacem până capătă o culoare frumoasă.
Dacă nu folosim tot aluatul, îl putem păstra în congelator…

Poftă bună!