Ingrediente necesare pentru aluat:
- 150 g făină
- 150 ml apă
- 150 ml lapte
- 150 g unt cu 80% grăsime
- 5 ouă
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 6 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 50 g făină
- 400 ml frișcă lichidă
- 2 linguri extract de vanilie
- 10 g gelatină
Ingrediente necesare pentru ganache-ul de ciocolată:
- 200 ml frișcă lichidă
- 150 g ciocolată cu 54% cacao
Alte ingrediente necesare:
- 600 ml frișcă lichidă
- 50 g zahăr pudră vanilat
Mod de preparare:
Înainte de toate, setăm cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pentru aluat, punem într-o cratiță mică laptele, apa, sarea și cubulețele de unt. Punem cratița pe foc și imediat ce lichidul ajunge la punctul de fierbere, adăugăm făina. Amestecăm foarte bine, cu o lingură, până aluatul se leagă și se formează o pojghiță albicioasă pe baza cratiței.
În total, timpul de pregătire al aluatului este de 4-5 minute, timp de gătire necesară ca aluatul să piardă cât mai mult lichid.
Transferăm aluatul într-un castron curat. Când ajunge la temperatura camerei, adăugăm pe rând câte un ou, amestecând până la omogenizare după fiecare. Mutăm aluatul astfel obținut într-o tavă de 26*38, antiaderentă, unsă cu unt. Uniformizăm cu o spatulă, formând și o bordură mică de jur împrejur. Dăm tava la cuptor pentru 30-35 minute.
Între timp, pregătim și crema de vanilie. Mixăm gălbenușurile spumă, împreună cu vanilia și cu zahărul. Treptat, încorporăm și făina, după care punem și 100 ml de lapte rece.
Punem la fiert restul de lapte, pe foc mic. Când ajunge la punctul de fierbere, adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm energetic timp de 3-4 minute până crema se îngroașă. Transferăm crema astfel obținută într-un castron curat.
Hidratăm foile de gelatină într-un castron cu apă foarte rece, aproximativ 5 minute.
Separat, mixăm cele 400 de ml de frișcă lichidă.
După hidratare, stoarcem bine gelatina și o încorporăm în crema de vanilie caldă, de 40 grade Celsius. Treptat, încorporăm și frișca bătută, folosind o spatulă și mișcări ușoare de jos în sus.
Peste blatul copt și răcit turnăm crema de vanilie și o nivelăm. Dăm tava la congelator pentru 20 de minute.
Pentru ganache, topim bucățelele de ciocolată în frișca lichidă, pe baie de aburi, amestecând până la omogenizare. După cele 20 de minute, întindem ganache-ul de ciocolată peste crema închegată, în strat uniform. Păstrăm 2-3 linguri pentru a finisa prăjitura.
Dăm tava înapoi la congelator.
Batem cele 600 de ml de frișcă lichidă. Când începe să se întărească, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește. Întindem frișca uniform peste stratul de ganache și nivelăm. La final, decorăm cu ganache-ul pus deoparte.
Dăm prăjitura la frigider peste noapte sau măcar pentru 3 ore înainte de a o servi.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Sursă rețetă: mademoisellebrulee.ro