Ingrediente necesare pentru blat:
- 14 albușuri
- 2 praf de sare
- 280 g zahăr
- 340 g miez de nucă măcinat
- 4 linguri făină
- 4 linguri pudră de cacao
- 1 plic praf de copt
- 200 ml ulei
Ingrediente necesare pentru crema de caramel:
- 400 g caramele cu lapte
- 2 L lapte
- 14 gălbenușuri
- 320 g amidon
- 300 g zahăr
- 200 g unt
- 400 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Încingem cuptorul la 170 de grade Celsius și tapetăm o tavă de 24*37 cm sau o formă de 28 cm cu unt și făină.
Pentru blat, începem să mixăm albușurile împreună cu un praf de sare. După câteva minute, adăugăm 140 g de zahăr și mixăm în continuare până obținem o spumă tare și lucioasă. Peste spumă, cernem 2 linguri de făină, 2 linguri de pudră de cacao și jumătate plic de praf de copt.
Adăugăm și 170 g de miez de nucă măcinat și 100 ml ulei și mixăm la viteză mică. Întindem uniform compoziția în tavă și coacem blatul timp de 30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Procedăm la fel cu ingredientele rămase și coacem încă un blat.
După ce blaturile se răcesc, le tăiem în câte două, obținând astfel 4 blaturi în total.
Pentru cremă, amestecăm gălbenușurile cu zahărul și cu amidonul după care adăugăm 50 ml de lapte și amestecăm iar, până la omogenizare. Turnăm laptele rămas într-o cratiță, adăugăm și caramelele și punem pe foc.
Încălzim compoziția amestecând, până la omogenizare. Amestecăm iar compoziția de gălbenușuri și o turnăm în cratiță peste laptele cu caramel. Amestecăm și fierbem până se îngroașă. După ce crema se răcește, încorporăm și untul și, la final, și frișca bătută spumă tare.
Asamblare: așezăm primul blat pe un platou și întindem peste el un sfert din cantitatea totală de cremă. Așezăm al doilea blat peste care întindem uniform încă un strat de cremă. Procedăm la fel, până se termină blaturile și crema.
Învelim prăjitura cu cantitatea rămasă de cremă și decorăm după plac.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!